Kvinnor åtalade för smugglat kokain

Två kvinnor i Stockholm har åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling. De misstänks med postförsändelser fört in nära 14 kilo kokain indränkt i pappersark från Brasilien och sedan löst upp det.

De 25-åriga väninnorna i södra Stockholm misstänks från januari till maj ha smugglat in stora mängder av drogen, som haft en mycket hög renhetshalt. Narkotikan har skickats med post från Brasilien indränkt i försändelser med pappersark, rapporterar Expressens Brottscentralen.

Tullen har kommit fram till att totalt 27 paket med papper och nära 14 kilo kokain hämtats ut på posten av kvinnorna, och som tas upp i åtalet. Enligt tullen kan narkotikan i gatuled vara värd cirka 13 miljoner kronor.

En av kvinnorna hyrde en lägenhet i andra hand i Stockholm som, enligt åtalet, har använts som laboratorium för att med en kemisk metod återfå kokainet ur pappersarken. Tullen har hittat en anteckningsbok som detaljerat anger hur rengöringsmedel kan användas för att utvinna drogen.

Kvinnorna förnekar brott. Men det finns filmer hur de handlat lösningsmedel ur butiker. Ibland har butikens hela lager köpts upp. Vid husrannsakan hittades mängder med rengöringsmedel och över 200 000 kronor i kontanter.
En av kvinnorna har gjort av med mycket pengar vid resor i Europa, köpt en bil för 145 000 kronor och vid ett tillfälle handlat på Harrods varuhus i London för över 30 000 kronor.

Om kvinnorna fälls i målet väntar långa fängelsestraff.
– Med hänsyn till mängden och kokain och dess farlighet kommer jag att yrka på ett betydande straffvärde, säger åklagare Martin Westling, säger åklagare Martin Westling till Expressen.

Enligt tullen är smuggelmetoden att dränka in kokain i papper ovanlig, men har förekommit tidigare. Men många andra smuggelsätt (modus) i världen har noterats, särskilt vad gäller kokain.

Kokainbeslagen har ökat i Sverige senare år. Ifjol beslagtog tullen vid 338 tillfällen totalt drygt 97 kilo kokain, en fördubbling jämfört med året före. Tidigare i år stoppade tullen i Skåne ett avancerat smuggelförsök av cirka 300 kilo av drogen.

Annonser