Nätförsäljning av fentanyl bromsat in

[UPPDAT] Saluföring av livsfarliga syntetdrogen fentanyl och dess varianter på internet har i år minskat märkbart efter uppmärksamheten kring flera dödsfall och fängelsedom för nätförsäljare.

Fentanyl är en svårdoserad opioid, ett korn för mycket kan leda till överdos och död.
Två bröder dömdes i maj i tingsrätten till fängelse för grovt vållande till annans död. De drev en hemsida som öppet sålde oklassade rusdroger och fentanyl förpackat i nässprej.  Minst sju män och en flicka avled efter att köpt och använt deras produkter. Fängelsedomen har överklagats till hovrätten.

Men målet och rättegången rönte stor uppmärksamhet i landet om de dödliga fentanyl-preparaten och flera nätsäljare har stängt ner. Även polisen har varit aktiv mot langare på nätet.

Sara Wall. Foto: Drugnews

– Det vi har sett och som vi kunde konstatera redan då var att många som valde att avsluta sina shoppar på den öppna webben, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheten, till P4 Jämtland.

Nu konstaterar både FHM (som utreder nya droger för klassning) och polisen att fentanyl-varianter i stort sett försvunnit från svenska nätsidor.
– Vad myndigheten har kännedom idag, så sker ingen försäljning av någon fentanylanalog på det öppna nätet i Sverige idag, säger Sara Wall.

Vid sidan av öppna hemsidor i Sverige finns ju även sajter utomlands och på Darknet (dolda nätet), som är betydligt att spåra och stoppa.

Också dödsfallen av fentanyl-varianter har minskat kraftigt. Från 422 dödsfall under åren 2014-2017, (dvs över ett hundratal per år) till 22 i år fram till i juli (14 av fentanyl och 8 av analoger), enligt Rättsmedicinalverket.

Polisen och Folkhälsomyndigheten har fått mer resurser och ökad befogenheter att bekämpa nätdroger, vilket också kan ha bidragit. Dessutom har lagar skärpts i ursprungslandet Kina, vilket försvårar för tillverkare.

Annonser