Sprututbytet S:t Göran får hederspris

Sprututbytet S:t Göran på Kungsholmen har tilldelats Brukarföreningen Stockholms hederspris 2018. Personalen får priset för sitt arbete att förbättra patienternas hälsa och rädda liv.

Trots juridiska oklarheter och byråkrati var de tidigt ute med att kunna dela ut naloxon, läkemedlet mot överdoser, till sina besökare. Detta snabba agerande har räddat många av våra kamraters liv enligt vår åsikt. Det gör att valet av prismottagare varit lätt i år. Både sprututbytet och naloxon, samt möjligheten att få kontakt med sjuk- och beroendevården betyder oerhört mycket för våra medlemmar”, skriver Brukarföreningen Stockholm i sin motivering.

Priset överlämnades 14 september i samband med seminariet brukarhälsa, som anordnades i Spårvägshallarna i Stockholm. Specialistläkaren Martin Kåberg vid Sprututbytet tog emot priset där.

Platsansvarig sjuksköterska Fredrik Lindström säger i en kommentar:
– Det känns särskilt kul att det är brukarna själva som har gett oss priset. Vårt mål är ju att de som kommer till oss ska vara nöjda med den hjälp vi erbjuder.

Sprutbytet i Stockholm öppnades 2013 efter lång politisk strid i landstinget. Sedan kommunvetot togs bort 2016 har fler sprutbyten för narkomaner öppnats runt landet för att förebygga smittspridning och ge narkomaner som injicerar möjlighet till kontakt med vård och sociala myndigheter.
Däremot har ett ytterligare sprutbyte nära Gullmarsplan i Stockholm stoppats i början av året efter lokala protester.

Annonser