Liga smugglat 12,7 ton snus till Finland

Finska tullen har nystat upp en omfattande smuggling av över tolv ton snus från Sverige till Finland. Åtta personer misstänks nu för grovt skattebedrägeri och smuggling. Den uteblivna punktskatt beräknas vara 4,6 miljoner euro (48 miljoner kronor).

Foto: Finska tullen

En huvudmisstänkt finländsk man i 50-årsåldern, som bor på svenska sidan i Haparanda, har fått hjälp med smuggling över gränsen av medhjälpare som också bor i Sverige. De ska ha hjälpt partiköpare med att lasta snuset i fordon och fraktat det över gränsen till mottagare i Kemi-Torneå-området under åren 2016 och 2018.

Övriga misstänkta i härvan bor i Kajanaland, östra Finland, och i Helsingfors-området. Alla åtta misstänks för grovt skattebedrägeri och smuggling, uppger finska tullen i ett pressmeddelande.

Ett beslag av en paketbil med 175 kilo snus i april 2018 som var på väg till södra Finland ledde till utredningen av snus-nätverket. Snuset har köpts i svensk butik och körts över gränsen till Finland med personbilar med cirka 50-100 kilo vardera. Sedan flyttats över till person- och paketbilar som åkt till olika köpare i södra Finland, främst huvudstadsområdet. En container har fungerat som mellanlagring.

Den huvudmisstänkta mannen i Haparanda ska ha tjänat omkring 80 000 euro på smugglingen som omfattat uppåt 12,7 ton snus. Utredningen pågår fortfarande och åtal väntas prövas vid åklagarämbetet i Lappland under höst.

• Sverige är enda EU-land där våtsnus får säljas. I övriga länder i unionen är det otillåtet att tillverka och sälja av folkhälsoskäl.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Annonser