Hjärnan åldras av cannabis och alkohol

En stor amerikansk studie av bilder från över 30 000 människors hjärnor visar att exempelvis schizofreni, användning av cannabis och alkohol påverkar och accelererar hjärnans åldrande.

I den största kända hjärnbildsstudien har forskare vid olika universitet i USA bedömt 62 454 scannade bilder av hjärnan från över 30 000 personer, i åldrar från bara nio månaders bebisar ända upp till 105-åringar.

Undersökningar skedde både i vila och aktivitet, och studerade hur blodflödet passerade och minskade i 128 regioner i hjärnan. Avsikten var att leta faktorer och sjukdomstillstånd som påskyndar hjärnors åldrande och försöka kunna förutsäga patienters kronologiska ålder, skriver Science Daily.

Resultaten visar att flera sjukdomar och beteenden kan påskynda åldrandet av hjärnan: för personer med psykiska sjukdomen schizofreni hade i genomsnitt hjärnorna åldrats fyra år för tidigt, vid cannabisanvändning med 2,8 år, bipolär sjukdom med 1,6 år, ADHD med 1,4 år och alkoholmissbruk påskyndade åldrandet i snitt 0,6 år.
(Forskarna såg dock intressant nog i bilderna inget för tidigt åldrande av hjärnan för personer med depression, vilket de tror kan bero på att hjärnmönstren för dessa sjukdomar är annorlunda).

Daniel G Amen, psykiatriker vid Amen Clinics i Kalifornien, är huvudförfattare i studien:
– Vi kan nu spåra vanliga sjukdomar och beteende som får hjärnan att åldras i förtid. Bättre behandling av dessa sjukdomar kan bromsa eller till och med att stoppa processen med för tidigt åldrande, säger han i en kommentar.

Han anser resultaten vad gäller cannabis är särskilt viktiga, ”eftersom vår kultur har börjat se marijuana som en oskyldig substans. Den här studien borde ge oss en paus om det”.

Enligt George Perry, chefsforskare vid Brain Health Consortium, Universitetet i Texas, är den stora befolkningsbaserade hjärnbildstudien viktig för att förstå hjärnans åldrande och hur upprätthålla dess struktur och funktion. Och att påverkbara faktorer kan ge ledtrådar för att behålla kognitiva funktioner upp i åren.

• Studien ”Patterns of Regional Cerebral Blood Flow as a Function of Age Throughout the Lifespan”. är publicerad i Journal of Alzheimer´s Disease.

• Ska tilläggas att doktor Daniel G Amens metoder att rekommendera och använda enskilda hjärnbilder enligt SPECT, (single computed tomography), för diagnos och avgöra vilken slags behandling patienter behöver, även mött kritik. Några anser att metoden mer är ett forskningsverktyg och än för tidigt att använda kliniskt.

Annonser