Pappa frias för 3-årings drogdöd

En 26-årig man i Uddevalla slipper fängelse efter att hans treåriga dotter avlidit av en narkotikaklassad drog. Hovrätten friar honom och hans bror från åtal om vållande till hennes död. Däremot döms de för andra brott.

Det var i maj ifjol som flickan fått i sig preparatet karfentanil i hemmet. Ett starkt narkotikaklassad opiatpreparat som används för söva djur, men även säljs illegalt på nätet. Hon fördes livlös till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Dödliga drogen förvarades i bostaden i nässprej-burkar. Foto: Polisen

I bostaden hittade polisen 135 milliliter vätska med drogen i en nässprej, som tillhörde hennes farbror, som bodde hos den 26-årige pappan och beställt drogen till dem båda.

Pappan dömdes först av Uddevalla tingsrätt till fängelse i 1,5 år för grovt vållande till dotterns död. Rätten ansåg han brustit i omvårdnad av barnet genom att med förvarat och missbruka medlet i hemmet.
Brodern dömdes i tingsrätten till tre års fängelse för grovt narkotikabrott, då drogen tillhörde honom. De båda har nekat till brott och överklagade domarna.

I fredags kom utslaget från Hovrätten för västra Sverige. Hovrätten menar att det inte går klarlägga hur den lilla flickan fick i sig preparatet och vem som i så fall varit oansvarig och lämnat det framme.
”Eftersom utredningen lämnar utrymme för så många alternativ till hur karfentanilet hamnade i X kropp, finns det inget konkret handlande som hovrätten kan lägga till grund för en prövning av om handlandet i fråga också innefattat ett otillåtet risktagande”, står det i domen, rapporterar SVT.

Bröderna frias alltså från att ha vållat flickans död. Hennes pappa döms dock för stöld, olovligt brukade och ringa narkotikabrott, men får straffet sänkt till skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 timmar och ska genomgå en behandling.
Farbrodern får fängelsestraffet sänkt från tre år till ett år och nio månader för narkotikabrott av normalgraden istället för grovt som i tingsrätten.
Chefsåklagaren som drivit målet har inte uttalat sig än då hon befinner sig på ledighet, enligt Bohuslänningen.

Annonser