Polisen kräver lagändring efter fentanylrapport

Polisens insatser, förändringar i kinesisk lagstiftning och en dom där säljare av fentanyl fälldes för grovt vållande till annans död verkar ha lett till kraftig minskning av problemen med fruktade drogen fentanyl och dess varianter. Det framgick på ett seminarium som polisen anordnade under Almedalsveckan.

Under några år har syntetiska opiaten fentanyl och olika varianter, så kallade fentanylanaloger, orsakat många dödsfall i Sverige. Sammanlagt under åren 2014 – 2017 har 422 dödsfall orsakats av dessa droger. Robert Kronstrand, professor i rättstoxikologi och forskningsstrateg, vid Rättsmedicinalverket, berättade dock att det skett en kraftig minskning i år. Hittills i år har endast ett tiotal dödsfall hittats av RMV.

Särskilt efter åtalet mot några försäljare som öppet sålt omklassade fentanyl-varianter. Två bröder har dömts till långa fängelse straff sedan åtta personer avled som intagit deras produkter. Domen har överklagats.

– Efter målet, nätbutiker som stängts och media skrivit om de farliga preparaten, så har dödsfallen sjunkit kraftigt i år, sa Robert Kronstrand på RMV till Drugnews.

Från polisen sida är man dock orolig för en utveckling liknande den i till exempel USA där fentanyl säljs illegalt i gatuhandel och på Darknet. Enligt Linda Staaf, vid Nationella operativa avdelningen (NOA), har polisen lagt förslag om lagändringar till regeringen efter en lägesbild om fentanyl-problemet.

–  Polisen har sekretess gentemot socialtjänsten. Den kan brytas vid bruk av narkotika, men när det är lagliga medel kan vi inte bryta den, sa Linda Staaf .

Det polisen vill är bland annat att kunna lämna över uppgifter om vilka personer som köpt av en viss säljare när de beslagtagit köparlistor i samband med tillslag.

Polisen vill också ha ändringar i postlagen så att paket- och budföretags sekretess mildras så att de lättare kan tipsa polisen om misstänkta försändelser. Polisen föreslår också att lagen om spridning av gift ses över för att kunna användas. Och vill också att det införs grovt brott när det gäller förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Fentanyl är livsfarlig för den som använder drogen, men även andra riskerar att råka illa ut.

Niklas Lindroth, narkotikapolis i polisregion Väst, berättade att det behövs väldigt lite för att få i sig en dödlig dos och att detta utgör en risk för till exempel poliser och vårdpersonal. Upptag av fentanyl kan ske både genom dammande pulver eller genom hudkontakt.

– Jag personligen är för att för tillgång till motgiftet Naloxon för patrullerande poliser. För att rädda andra, men också rädda oss själva om vi får i oss fentanyl, sa han.

Annonser