Hållbarhet anti-tobaksargument

De svarta lungorna tonas ned och ersatts av barnarbete i Malawi. A Non Smoking Generation satsar nu på hållbarhetsfrågorna för att få ungdomar att avstå från tobak.


A Non Smoking Generation har sedan 1979 arbetat mot rökning och användning av tobak bland ungdomar. Även om rökningen är det fortfarande ett problem, inte minst bland ungdomar.
Helena Stjerna, generalsekreterare för organisationen berätta på ett seminarium i Almedalen att tobaksanvändning fortfarande är ett problem kompisar är viktiga för den som börjar röka.

–  Rökning smittar och det smittar i skolan, inte fysiskt, men socialt, sa Stjerna.

Traditionellt har hälsa varit det främsta argumentet mot rökning, men under senare tid har A Non Smoking Generation börjat lyfta hur tobak motverkar en global hållbar utveckling.

– Vi berättar till exempel om arbetsvillkoren för dem, framför allt barn, som jobbar på tobaksodlingarna, sa Helena Stjerna.

Nu senast i en rapport från Malawi, ett av de länder där tobaksodlingen till stor del inkluderar barnarbete. I rapporten beskriva bland annat hur det tobaksodlingen bidrar till barnarbete, hur det påverkar miljön genom användning av bekämpningsmedel och skogsskövling.

Med informationen vill A Non Smoking Generation få även dem som struntar i framtida hälsoeffekter att tänka till.

– Att avstå tobak är en del i det du kan göra för att bidra till en hållbar värld, sa Stjerna.

A Non Smoking Generation tror att budskapet fungerar. Eleverna själva verkar också tro det. Nio av tio säger att det blivit motiverade att avstå från tobak efter att fått information om tobakens negativa effekter för hållbar utveckling.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser