Böter mot fimpar i Trelleborg

Från 2019 riskerar den som slänger cigarettfimpar eller snus på gatan i Trelleborg att bötfällas. Kommunen hoppas det även ska bidra till minskning av annat skräp.

Redan idag är det förbjudet i Trelleborg att slänga fimpar och snus på gator och torg, men kommunen hoppas att ett förtydligande av förbudet kan leda till större medvetenhet om problemet. Och även ge polisen möjlighet att skriva ut böter.

– Får vi bort fimparna blir det kanske lite mindre rökning, det är av den anledningen också, säger Bertil Larsson (från Söderslättspartiet), kommunstyrelsens vice ordförande, till Trelleborgs Allehanda.

Kommundirektören i kommunen understryker att det inte handlar om ett förbud för att få in mer intäkter, utan är en uppmaning till människor att ta rätt på sina tobaksrester.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser