Kanada legaliserar cannabis i oktober

OTTAWA Den 17 oktober blir cannabis tillåtet som nöjesdrog för vuxna i Kanada. Det meddelade premiärminister Justin Trudeau i onsdags.

Tidigare har senaten godkänt en legalisering och i veckan beslutade underhuset att tillåta att produktion, försäljning, köp av upp till 30 gram och konsumtion av drogen ska tillåtas.

Vid en frågestund i parlamentet avslöjade premiärministern Trudeau (liberala partiet) datumet för cannabislagens ikraftträdande i oktober, vilket är ett par månader senare än regeringen hade planerat från början, 1 juli.

– Parlamentet har nu beslutat införa lagförslag C45, som kommer att legalisera och strikt reglera tillgången till cannabis. Vi kommer snart ha ett nytt system på plats, som kommer innebära att cannabis kommer utom räckhåll för våra barn och vinster borta från organiserad brottslighet, sa Trudeau.

Han vill ge provinser och territorier extra tid och möjlighet att förbereda en smidig övergång till den nya lagen, så att de hinner ordna med tillstånd för bland annat försäljningsställen.

Några områden tillåts även ha egna varianter. 19 år gäller som åldersgräns för att få köpa och odla (max fyra plantor hemma), men i Quebec och Alberta blir åldersgränsen 18 år, enligt Global News.

Justin Trudeau rökte själv marijuana som ung och har även tillstått att han rökt drogen vid något tillfälle som vuxen. Legaliseringen var ett av hans vallöfte.

Tidigare har cannabis för medicinskt bruk tillåtits i Kanada och många cannabisföretag har samlats på Toronto-börsen. Omsättningen av svart cannabishandel har beräknats av en myndighet till uppåt 38 miljarder kronor och finansministern hoppas inbringa minst 400 miljoner dollar i skatter till staten per år.

Cannabispaket ska vara neutrala (ungefär som tobakspaket i några länder) och ätbara produkter kommer inte få säljas förrän tidigast nästa år. De väntas bli populära och öka försäljningen.

Några oklara frågor som måste lösas framöver återstår, exempelvis om hemodling som några provinser velat förbjuda och dessutom kring cannabispåverkad bilkörning.

Kanada blir andra land efter Uruguay att nationellt legalisera cannabis för rekreationellt bruk. (I USA har hittills åtta delstater tillåtet varianter av nöjesbruk av cannabis, men är federalt otillåtet). Samtidigt strider legalisering mot de FN-konventioner som länderna undertecknat, vilket kan komma utmana den internationella narkotikakontrollen.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser