Oro i Malmö efter trippelmord

En misstänkt gängskjutning i måndagskväll har hittills lett till tre dödsoffer och tre skadade. Alla sex drabbade är kända som gängkriminella av polisen. Oro finns nu för hämndaktioner och ökat våld i staden.

Det var strax efter 20-tiden i måndags som polis kallades till platsen efter att de sex männen skjutits med bland annat automatvapen nära ett internetcafé på Drottninggatan, nära Värnhemstorget i centrala Malmö. Bara ett hundratal meter från Rättscentrum.

Två av männen, 19 och 29 år, förklarades först som döda och under natten avled även en 27-årig man. En av de tre andra har allvarliga skador och de två andra mer lindriga, enligt flera medier.

Polisen hade ännu i tisdags kväll inte gripit någon för dådet. Men polisen uppger att alla sex skjutna män var kända tidigare som gängkriminella.

– De här personerna är multikriminella och har varit inblandade i många olika händelser, sa polisområdeschef Stefan Sintéus vid en presskonferens.

Enligt TV4 Nyheternas källor så är de två äldsta av dödsoffren bröder som båda dömts för rattfylleri, narkotikabrott och den ene för innehav av vapen.

En boende nära brottsplatsen berättar för TV4 att droghandel förekommit länge inne på internetcaféet utan att polisen ingripit. Och flera invånare i området är oroliga för hämndaktioner nu ska följa från andra efter skjutningarna.

Trots att skjutningar minskat senare år i Malmö efter insatser mot gängbrott och förebyggande arbete, så vet polisen att fyra fem gäng ligger i konflikt om oförätter, skulder och drogmarknader i Malmö.

Över 200 gängkriminella på fri fot hårdbevakas ute i staden, de har senaste två åren lagförts för minst 2000 olika brott, enligt polisen. I maj sköts två människor ihjäl i Malmö och nu minst tre ytterligare och tre skadade i gängskjutningar. Nu fruktar polisen och Malmöbor att det kan bli en sommar med fler gängkonflikter och skjutningar.

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar kraftigt mot våldsdådet i Malmö.

Morgan Johansson

– Det finns bara ett sätt att möta detta – att sätta hårt mot hårt mot de grupper och individer som begär de här avskyvärda brotten, säger han till SVT Rapport.

Senaste året har på regeringens initiativ straffen skärpts för flera grova brott, bland annat vapenbrott. Och ett par hundra fler personer sitter häktade jämfört med ifjol.

För att lösa gängvåld krävs att någon vågar berätta vad de vet och sett, något som flera idag inte vågar. Justitieministern vill därför att straffen för de som hotar vittnen ska höjas från 14 dagar till ett års fängelse. Han vill även se över straffnivåer för mened och skyddande av brottsling.

Ett särskilt stödcenter öppnades i tisdags av kommun och polisen på Djäknegatan i Malmö. Dit kan oroliga invånare vända sig för samtal med utbildad personal och polisen tar där emot tips om skottlossningarna och morden i Värnhemsområdet. (Tis-tors, 10-20)

• Eva Franchell, ledarskribent i Aftonbladet, om våldsdådet i Malmö: ”Det är knarket som orsakar gängmord”.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser