Langarkonton på Instagram polisanmäls

Alkoholförsäljning via sociala medier är ett problem. Nu har IQ-initiativet polisanmält flera spritkonton på Instagram för att få polisen och bildappen att agera. Och vill uppmärksamma tonårsföräldrar om hur enkelt det är för unga att få tag i sprit via nätet.

”200 kr per flaska. Snabbt och enkelt. Möts från Jakobsberg-Spånga”, ”1 liter 250 kr, släpper på södra sidan av stan”, ”vodka dygnet runt”. Så står det på några konton på Instagram. Några anger stadsdelar i namnet, andra starksprit-märken.

Ett Insta-konto som IQ har polisanmält. Anonymiserat.

Systerbolagets dotterbolag IQ-initiativet har funnit över 100 olika konton som säljer sprit, och i några fall cannabis, och nu polisanmält några av dem (med över 1000 följare var).

Karin Hagman, IQ. Foto: Drugnews

– Vi har följt kontona ett tag. Många finns i storstadsområden, men vi hittar även några på andra ställen, såsom Sörmland. Det är skrämmande att det är så lätt för även minderåriga att köpa starksprit via sociala medier och som kan få det levererat hem eller till en hållplats, säger Karin Hagman, vd på IQ, till Drugnews.

Så här i skolavslutningstider och inför sommaren ökar ungas efterfrågan och flera gör sin alkoholdebut. Hon anser att tonårsföräldrar måste bli medvetna om problem med langningen till unga. Tidigare var ”vodka-bilar” en illegal kanal, nu har sociala medier blivit vanligare.

IQ hade fått tips från upprörda föräldrar som anmält langarkonton till Instagram, men fått autosvar om att ”de inte strider mot Instagrams community-regler”. IQ fick samma retursvar och Instagram har inte ännu svarat på mejl.

– Det gör mig upprörd. Instagram har blivit kanal för kriminell verksamhet genom att troligen smuggelsprit langas via kontona. De borde radera dem, men har inte agerat hittills. Men vi hoppas och tror att de inte heller vill att det här ska förekomma som ju bryter mot svensk lag, säger Karin Hagman som vill ha en dialog med bildappens företrädare.

Polisen känner till att spritlangare finns på sociala medier, men att det är resurskrävande att agera mot dem.
– Det är svårt att komma åt dem, det krävs en del spaning. Det här är ett känt fenomen, men straffsatserna är lite för låga för att vi ska kunna jobba aktivt mot det, säger polisinspektör Mattias Henriksson, utredare av ungdomsbrott, till TT.

Förra veckan slog polisen till mot en försäljning efter att polisen informerats i förhand. Han understryker att det finns risker med att underåriga köper alkohol av okända personer. D vet inte vad de får för produkter – industrisprit på flaska med falska loggor beslagtas ibland – och att unga ofta saknar kunskap om alkoholens verkan.

IQ hoppas att polisen ändå agerar mer, att organiserat langa till ungdomar borde betraktas som ett grovt brott. Och nu startar IQ en kampanj för att upplysa föräldrar om hur enkelt det är att köpa alkohol via nätet och att tala med sitt barn om det. Och kräver att spritkontona tas bort.

– Vi startar nu även egna fejkkonton på Instagram för att nå unga och upplysa om riskerna och att de understöder en kriminell verksamhet om de köper sprit där, säger Karin Hagman till Drugnews.

Instagram är en gratis mobilapplikation särskilt för foto- och videodelning som startade 2010 och numer köpts av Facebook. Har blivit näst största sociala plattform bland svenska internetanvändare, efter FB, många av dess användare är ungdomar.

• Exempel på IQ:s motkonton på Instagram:

Föräldratips

kan du som förälder agera mot langning via sociala medier, tipsar IQ:
1) Prata med ditt barn om alkoholförsäljning via sociala medier, fråga om de känner till att det förekommer, om de handlat själva eller känner någon som gjort det. Berätta varför du inte vill att ditt barn handlar alkohol via dessa konton och att personer som gör det stöttar en kriminell verksamhet och utsätter sig för många olika risker.

2) Anmäl till Instagram. Om du stöter på ett konto som du tror säljer alkohol kan du enkelt anmäla kontot direkt till Instagram. Så här gör du för att anmäla ett konto:
– Gå in på kontots profil
– klicka på punkterna uppe till höger
– klicka på Anmäl och följ instruktionerna.

De personer som ligger bakom kontot kan inte se vem det är som anmält.

3) Berätta för andra föräldrar hur enkelt det är för barn och unga att få tag i alkohol via sociala medier, vilka risker som det är förknippat med och hur man gör för att anmäla konton till exempelvis Instagram.

Annonser