Varannan oroas över andras drickande

[UPPDAT] Varannan svensk oroas över en närstående alkoholkonsumtion. Men drygt en tredjedel väljer att inte ta upp frågan med den som dricker, visar en ny Sifo-undersökning. Även självmedicinering med alkohol är vanligt.

– Konfrontation är det mest kärleksfulla en vän kan göra, säger Michael Karlsson, nykter alkoholist, till Svenska Dagbladet som tagit del av undersökningen.

Enkäten som är gjord på uppdrag av Systembolaget visar även att var tredje hade använt alkohol för att belöna sig själv. Och var femte tillfrågad kände någon de tyckte drack för att lindra nedstämdhet eller sorg. Två av tre uppgav att det var vanligt att dricka alkohol för att försöka ”lugna nerverna”.

Rapporten

En av fyra drack för att alkohol våga delta i sociala tillställningar.
Enkäten gjordes 23 mars till 4 april i år och 2 717 personer i åldrarna 18-79 år intervjuades.

Systembolaget presenterade i tisdags Alkoholrapporten 2018 (pdf-fil, 60 sidor) – som i år har tema passivt drickande och psykisk ohälsa – vid ett frukostmöte.

I rapporten framgår det att självmedicinering med alkohol är vanligt. Över hälften av tillfrågade som senaste året druckit för att lugna nerverna, slappna av eller dämpa stress tycker att alkoholen ofta hjälper.

– Psykisk ohälsa är ett ökande samhällsproblem, men det talas sällan om kopplingen till alkohol. Självmedicinering är en riskfaktor för att utveckla alkoholberoende, och det är en del av vårt samhällsuppdrag att informera om alkoholens risker, sa Magdalena Gerger, VD Systembolaget.

Bloggaren Josefin Dahlberg, som tidigare hade alkoholproblem men tog ett nyktert beslut, berättade om alkoholtrycket på sociala medier, hur unga lägger upp bilder där drinkar ofta är i centrum.
Men även om hur flera unga försöker självmedicinera:
– Jag känner igen mig själv. Många tjejer är stressade, känner ångest och tar ett glas vin för att försöka koppla av, sa hon till Drugnews.
I höst kommer hon ut med sin bok, ”Idag är jag fri”.

Vid mötet på Systembolagets huvudkontor medverkade bland andra:

Magdalena Gerger, vd Systembolaget, Mats Sjöö, NBV Mälardalen och Madd, forskaren Lotfi Khemiri, Beroendecentrum Stockholm, bloggaren Josefin Dahlberg, moderator var Katarina Hulting. Foto: Drugnews

Annonser