Poliser levde lyxliv under knarkjakt

Svenska hemliga polisagenter påstås ha brutit mot regelverk och spenderat stora summor på krogar och nattklubbar i Spanien i jakten efter bevis mot en misstänkt kokainligaledare. Svensken friades senare i hovrätten efter att först dömts till 18 års fängelse i tingsrätten.

Det handlar om den största narkotikautredningen någonsin, Operation Playa, där en tidigare svensk dömd rånare i fler fall, Jonas Falk (fd Oredsson), misstänktes leda en internationell liga som smugglade tonvis med kokain från Sydamerika till Europa.

SVT visar tisdag kväll första delen i en dokumentärserie om fallet, som kommit över dokument och ljudfiler som avslöjar polisens tveksamma arbetsmetoder och slöseri med skattepengar under elva månader från 2009 i Barcelona-området.

Svenska polisagenter sökte bevis i Spanien mot misstänkte ledaren för kokainligan Jonas Falk (bilden). Han friades helt senare. Foto: Skärmdump SVT

Agenter från hemliga avdelningen SSI (Sektionen för särskilda insatser) skulle spela kriminella med mycket pengar för att locka fram misstänkte ligaledaren Falk. Även avancerad brottsprovokation uppges ha använts, en vanlig svensk lurades in i farlig del i operationen som lockbete. Inbrott påstås gjorts i villan där Falk bodde. Men allt utan att lyckas säkra bevis.

Ansvarig förundersökningsledare, åklagare Karin Bergstrand, säger idag till SVT att ”Polisen gick bakom ryggen på mig”. Och att operationen i Spanien inte gav något:
– Ingenting. Det var helt bortkastat, säger hon.

En ensamseglare greps 2010 med 1,4 ton kokain i Västindien på väg till Europa och uppgavs vara del i ligans narkotikasmuggling. Misstänkte ledaren Jonas Falk greps senare i Colombia och utlämnades till Sverige och satt isolerad 3,5 år.

Efter lång process – och internationellt polisarbetet med flera länder – dömdes han i tingsrätten till 18 års fängelse men friades senare i hovrätten helt i brist på bevis. Han utlämnades istället till Spanien där han fortfarande har ”husarrest” i utredning om bland annat skattebrott, kopplat till drogsmuggling till Sverige.
Han får inte lämna landet, och något åtal där har inte väckts ännu.
Han intervjuas i SVT-dokumentären om härvan – förvånad över att ”det kan gå så snett, så fort…”.

Polisavdelningen SSI las ner efter fiaskot i Barcelona-området, men en ny hemlig verksamhet har startats igen, enligt dokumentären.

En annan oklarhet är också de nio kilo kokain i utredningen som ”glömdes” sex år i källaren hos Nationellt forensiskt centrum, istället för förstöras. Dess ursprung är okänt, men blev en viktig pusselbit för att få tillbaka målet till Sverige…

• Dokumentären Operation Playa startar tisdag 29 maj kl 21 i SVT1. Men kan redan nu ses via SVT Play, tre delar.

 

Annonser