Uruguay – illegal cannabishandel trots legalisering

Uruguay blev världens första nation att legalisera cannabis för att försöka rycka undan marknaden för ligor och fokusera mer på vård. Efter nära ett år så kämpar landet fortfarande med en stor svart marknad, rapporterar Drugnews medarbetare Sandy Kalleny från Uruguay.

Den 19 juli ifjol vände världen sin blick mot det lilla landet Uruguay i Sydamerika. För första gången i historien skulle cannabis säljas legalt. Nu, snart ett år senare börjar effekter märkas och siffror träda fram. Resultatet visar att Uruguay kämpar med en fortsatt stor svart marknad.

Foto: Sandy Kalleny

Det är vanlig sommardag i huvudstaden Montevideo. I stadens största park, Parque Rodo, hänger människor i alla åldrar för att njuta av solen. Det är få gånger man kan gå förbi parken utan att känna doften av marijuana. Jag tittar runt. I gräset ligger en man med en joint i handen. Det är ännu lite ovant att se någon röka marijuana så öppet och avslappnat. Några meter därifrån leker barn med varandra.

Det är svårt att låta bli att undra – är det här framtiden även för resten av världen, eller kommer Uruguay bli ett avskräckande exempel för kommande generationer?

Beslutet att legalisera cannabis trädde i kraft 2013 under den förre presidenten José ”Pepe” Mujíca och hans vänsterledda regering. Men att implementera beslutet har tagit tid och det var först sommaren 2017 som sexton auktoriserade apotek kunde påbörja sin försäljning. Och sedan dess har mycket hänt.

I början av året gjorde landets största tidning ”El Pais” en granskning som visade att endast tre procent, motsvarande 512 kilo, av all dittills konsumerad marijuana har sålts via auktoriserade apotek. ”Med tanke på användarnas entusiasm till legaliseringen verkar dessa 512 kilo väldigt lite”, erkände en källa till regeringen till tidningen. Slutsatsen kan ses som rimlig med tanke på att det förra året producerades cirka 3,4 ton cannabis i Uruguay.

Vid en första anblick kan siffrorna vittna om ett misslyckande. Men Martín Rodríguez, verkställande direktör på IRCCA (Instituto de Regulacion y Control del Cannabis), som är den kontrollerade myndigheten för försäljning, distribuering och odling av cannabis, skakar på huvudet när han hör siffrorna.

– Det stämmer bara till hälften, säger han. Det är mer komplicerat än så, säger han till Drugnews medarbetare.

I dag finns det tre tillvägagångssätt att få tag på laglig marijuana i landet. Att köpa via ett auktoriserat apotek, att odla själv hemma eller att vara med i en cannabisklubb där flera personer går ihop för att odla tillsammans. Idag får man bara registrera sig för ett av alternativen.

Martin Rodriguez, vd kontroll-myndigheten IRCCA. Foto: Dominica Pioli

 – Här har man räknat med den cannabis som odlas hemma eller via klubbar. Så det stämmer att tre procent av all konsumerad cannabis säljs via apotek, men det innebär inte att det finns ett enormt osålt lager hos apoteken och att resterande 97 procent säljs på svarta marknaden, säger Rodríguez.

Enligt hans, och IRCCA:s beräkning, är det ungefär två tredjedelar som konsumerar cannabis på laglig väg, antingen genom att köpa, odla eget eller att få från en vän, vilket också är lagligt. Men det innebär att åtminstone en tredjedel av all konsumerad cannabis fortfarande kommer från den svarta marknaden.

 

Vår största utmaning är att utbudet och tillgångarna inte möter efterfrågan. Det odlas för lite och majoriteten av distributörerna finns i Montevideo. Apoteken klarar helt enkelt inte av trycket, och bor man ute på landet så finns inga lagliga alternativ, säger Martín Rodríguez.

Mer än hälften av all cannabis säljs i Montevideo, resterande 44 procent är fördelad över resten av landet. Jag frågar om han tror att en större tillgång kommer leda till att fler börjar röka, men han skakar återigen på huvudet.

– Det är inte vårt syfte. Vi vänder oss inte till icke-rökare, utan till de som redan finns på marknaden. Genom ett ge information om preparatet och erbjuda stöd till de som behöver det, vill vi ge konsumenterna en säker produkt samtidigt som vi arbetar emot den svarta marknaden.

Men bristen på marijuana är tydlig i Montevideo. Utanför ett av landets auktoriserade apotek ringlar kön. Folk börjar bli otåliga. Det är inte lång tid kvar. Snart stänger försäljningen för dagen och de som inte hinner köpa får vänta till efter helgen.

– Det är inte lätt att få tag på cannabis bara för att det blivit lagligt, säger Victoria Hernandez som står i kön. Man måste vänta länge, och det är inte alltid man kan få tag på det i apoteken. Ibland är det slut och dessutom säljs det bara under vissa timmar på dagen. Då blir det förståeligt att vissa vänder sig till den svarta marknaden, säger hon.

KÖ utanför licensierat apotek. I Montevideo finns fem av landets tolv cannabis-apotek. Foto: Sandy Kalleny

Väl inne i apoteket finns två kassor, en där man kan köpa mediciner och en där man kan köpa cannabis, men handeln sker bara med kontanter. På mindre än ett år har fyra apotek dragit sig tillbaka från försäljningen av marijuana. Anledningen är att de amerikanska bankerna som är etablerade i Uruguay började protestera bara en månad efter att försäljningen startade.

Enligt USA:s lagstiftning får deras banker inte på något sätt kopplas till droghandel. Detta lämnade uruguayanska regeringen med ett val: antingen avsluta all cannabisförsäljning med kort eller riskera att amerikanska banker lämnar landet. För dem var valet enkelt och således fick de uruguayanska apoteken informationen att deras bankkonton skulle stängas. Nu skulle all handel ske med kontanter.

Men bristen på utbud är inte den enda utmaningen. Än så länge är cannabisförsäljningen i Uruguay bara för uruguayaner och boende i landet.

Regeringen har medvetet valt att inte öppna upp för ”cannabisturism” av geopolitiska skäl.

– Vi vill inte påverka de andra länderna i regionen negativt, säger Martín Rodríguez. De har annan drogpolitik som vi inte vill underminera och vi vill inte skada våra internationella relationer eller Uruguays rykte.

CANNABISKLUBB 92 klubbar i Uruguay. Alla plantor måste registreras hos IRCCA, om det produceras mer än tillåtet måste det överlämnas till myndigheterna. Foto: Kseniya Ragozina

Men huruvida Uruguay ska öppna marknaden även för turister är redan uppe för diskussion. The Brookings Institution and the Washington Office on Latin America (WOLA), som analyserar politiska policyer i Sydamerika, har i en rapport föreslagit att Uruguay bör tillåta försäljning till turister.

Något som Carlos Noria, generaldirektör för bekämpning av olaglig narkotikahandel, håller med om.

– Vi har inte belägg för att säga att turismen har ökat på grund av legaliseringen. Men däremot märker vi att turister som kommer till Uruguay passar på att testa när de är här, och då är det enda alternativet för dem att vända sig till den svarta marknaden, säger han.

Det har också uppstått en grå marknad där de som kan köpa lagligt säljer vidare till turister.

Ett sådant exempel var i februari förra året då polisen beslagtog nära 800 marijuanaväxter i en cannabisklubb i ett vandrarhem. Klubben erbjöd prover till turister och fick sitt tillstånd återkallat, men regeringen stod frågande inför hur de i framtiden ska hantera liknande situationer i ett land med ökande turism.

Enligt IRCCA har man hittills inte kunnat dra några paralleller mellan legalisering av cannabis och en ökad brottslighet eller försämrad hälsa, men enligt Carlos Noria har polisen märkt av en intensifierad strid mellan familjer som säljer illegal marijuana i Uruguay.

– Försäljarna konkurrerar numera om färre konsumenter. Det har lett till att vi upplever att våldet har ökat dem emellan nu när det sätts ett större tryck mot den svarta marknaden, säger Noria.

Polisen har hittills i år konfiskerat ungefär lika stor mängd olaglig marijuana som åren innan legaliseringen.

A

Carlos Noria, chef för bekämpning av olaglig narkotikahandel. Foto: Sandy Kalleny

tt den svarta marknaden fortfarande är relativt stor i Uruguay, och att bara tre procent av all konsumerad cannabis säljs via apotek, ser dock Martín Rodríguez inte som ett misslyckande.

– Beslutet att legalisera cannabis är det första i världen. Vi vet inte vilka konsekvenser våra beslut kommer att få. Vi kan läsa på, fråga och besöka andra länder, men det finns inga garantier. Vi måste experimentera och se vad som fungerar och inte, och det är just det vi gör nu, säger han.

Solen börjar gå ner över Montevideo när jag går fram till mannen i Parque Rodo. Han vill inte riktigt svara på frågan om hur han fått tag på marijuanan, men han tycker inte att det är konstigt att den svarta marknaden fortfarande existerar i Uruguay.

– Legaliseringen har kommit försent. De jag känner köper fortfarande svart för att det är enklare; man har vanan och kontakterna. Dessutom behöver man inte registrera sig någonstans. Vem vet hur de registren kommer att användas i framtiden, säger han och tar sedan tar han ett bloss av sin joint, ler och blåser ut.

 

av
SANDY KALLENY
frilansjournalist i Malmö

Experimentet

Uruguay kustland i Sydamerika vid Atlanten, mellan Brasilien och Argentina, med 3,4 miljoner invånare.

Försök med statligt kontrollerad cannabis-försäljning sedan sommaren 2017.

• 23 569 uruguayaner är registrerade för att köpa marijuana på apotek. Finns tolv licensierade apotek i landet.
• 8 514 är registrerade som hemmaodlare.
• 92 cannabisklubbar med mellan 15 och 45 medlemmar finns registrerade, totalt 2583 personer.
• Varje person som registrerat sig för att köpa cannabis i apotek får lov att köpa 40 gram per månad, 10 gram per vecka.
KÄLLA: IRCCA (uppgifter från 29/4)

Tv-tips: SVT-Korrespondenterna om Uruguays cannabis-experiment, dokumentären Knarket och kapitalet, reportage från Uruguay och Lesotho.

Röster i Uruguay

1: Vad tycker du om att bara en liten del av all konsumerad cannabis säljs via apotek?
2: Borde staten göra det lättare eller svårare att få tag på cannabis?

Stéphani Montrozier, 31 år, Montevideo:
1) – Det är inte så konstigt att det är så eftersom det är så få ställen som säljer, och att utbudet är så litet, säger hon.
2) – Vi har registrerat oss för att köpa, och det är inte direkt en enkel process. Det krävs att man har lite tur om man ska kunna köpa.

Freddy Reverdo, 46 år:
1) – Det är inte så konstigt. De jag känner köper svart av vana. Det är lättare och man slipper det byråkratiska, svarar han.
2) – Det borde bli lättare, men jag tror att det kommer att bli det framöver.

Maricell Ferreira, 43 år:
1) Jag tror att folk inte är vana vid tanken på att köpa på apotek än, det kommer att ta tid, men jag tycker redan jag märker en skillnad i människors attityd mot lagändringen.
2) Det borde bli lättare att köpa, men det finns andra alternativ som att gå med i en cannabisklubb.

/Enkät och bilder: Sandy Kalleny

Annonser