Matkreatör utmanar alkoholnormen

Tv-kocken och matkreatören Paul Svensson på Fotografiskas restaurang tilldelas IOGT-NTO-priset Årets Alkoholnormsutmanare. För sina signaturdrinkar utan alkohol och han har dessutom nyligen startat en alkoholfri krog i Stockholm. Priset utdelades på Skansen vid firandet av Folknykterhetens dag.

Paul Svensson, Fotografiska museets matkreatör, är första mottagare av det nyinstiftade priset som består av diplom och 15 000 kronor och som överlämnandes i torsdags av IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero vid ordenshuset Brofästet på Skansen.

Han berättade om Paul Svenssons innovativa idé att servera signaturdrinkar skapade för att smaka bäst utan alkohol. Den som önskar alkohol i måste göra ett aktivt val och välja det.

”Genom detta upplägg sätts alkoholnormen i fokus på ett sätt som lyfter kvaliteten och tillgängligheten av alkoholfritt. Något som i sin tur skapar diskussion och reflektion kring alkoholens roll i sociala sammanhang”, står det bland annat i motiveringen.

– Jag är rätt trött på att all uppmärksamhet läggs på spriten och vill mer hylla groggvirket, kunskapen och hantverket för att få fram en god drink. Det tar ju längre tid att skapa en drink än en öl, sa Paul Svensson i tacktalet.

Nyligen öppnade han även krog ReTaste på Blekingegatan på Söder, som gör lyxmat av råvaror som annars skulle ha kasserats. Inget toppenläge, förbokning måste göras, femrättersmeny och det serveras inte alkohol. Han tänker ”utanför boxen” och kallar konceptet att återsmaka.
– Vi vill hylla god mat av råvaror som annars skulle kastats och den alkoholfria upplevelsen, sa han till Drugnews.

Han berättade även att allt fler ungdomar frågar efter drinkar utan alkohol och att branschen måste hänga med. Han tycker det är alltför mycket fokus på vin idag, särskilt i matprogram i tv-program på fredagsmornarna, han försöker där ha lyfta fram goda alkoholfria alternativ.

”Goda drinkar som vi hur dricka hur många som helst, när som helst”, och kombinera med barn och trafiknykterhet. Han gav några Kombucha coctails-förslag med bär och frukt, exempelvis blåbär, gran och svartte.

Museipedagoger Oskar Lysén, Osva Olsen och Bo Högstedt framför ordenshuset på Skansen. Foto: Drugnews

Under dagen i det vackra vädret kring ordenshuset på Skansen, som IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt arrangerade, visades gamla logen och ett ritualmöte hölls som i gamla tider. I trädgården minglades och serverades fika och musik. Bland andra spelade Nykterhetsorkestern Virrvarr och Svenssons Treooo (!), konferencier var Bo Högstedt som i sommar ska visa runt turister i det gamla ordenshuset. Flera besökare var tidsenligt klädda.

IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero höll ett tal om stolthet, demokrati och trygghet – som kan bli en av valets huvudfrågor. Han undrade varför politiker talar om trygghetshot och kräver fler poliser, men inte tar upp sambandet med alkohol. Cirka 180 000 misshandelsfall om året är relaterade till alkohol, enligt Brå-statistik.

Statsministern och andra har nyligen gjort trygghetsvandringar i Halmstads affärer där rånförsök gjorts och personer hotas, men utan att nämna ”elefanten i rummet” alkoholen.

Johnny Mostacero, IOGT-NTO. Foto: Drugnews

– Vi skulle kunna göra Otrygghetsvandringar med dem och visa platser där folk nyligen har misshandlats och blivit nedslagna i alkoholrelaterade bråk. Men det talas det inte om, sa Mostacero som själv bor i staden.

Nykterhetsorganisationen ska lyfta alkoholfrågan och dess konsekvenser för samhället under valrörelsen. ”Elefanten i rummet” berör alla och särskilt politiker borde se, men inte låtsas se.

Mostacero nämnde förstås debaclet med att riksdagens majoritet beslutat att gårdsförsäljning av alkohol ännu en gång ska utredas, (trots att två tidigare utredningar kommit fram till att det inte går kombinera med Systembolagets monopol).
– Det handlar inte om söta odlargårdar på landet som vill sälja någon flaska extra till besökare, utan säljställen överallt. Man försöker använda frågan om gårdsförsäljning som murbräcka för att få bort monopolet, sa Johnny Mostacero.

Han uppmanade avslutningsvis åhörarna (och sina facebook-vänner) att hjälpa till få fler att se ”elefanten” och bidra för att förändra och förskjuta den starka alkoholnormen. Men även att gå och rösta 9 september och utnyttja sin demokratiska rättighet, och att vara lika källkritisk varje dag som 1 april…

Folknykterhetens dag har firats på Kristi himmelsfärds dag i olika former sedan 1925, först som Nykterhetsfolkets dag, och blivit en temadag (och temavecka senare år) för att ta upp alkoholfrågan i samhället.

Annonser