Tio nya nätdroger stoppade

Fyra nya substanser har förbjuds efter förts upp på narkotikaförteckningen och sex andra klassas som hälsofarlig vara från 10 april, efter regeringsbeslut. Under senaste åren har antalet dödsfall kopplade till nätdroger ökat kraftigt.

De nya ämnen som sålts främst via internet och nu förts in på Läkemedelsverkets narkotikaförteckning I är: bromadolin (opioid), 2C-B-FLY (tillhör arylalkylaminer), och de syntetiska cannainoiderna 5F-MDMB-PICA och MMB-FUBICA (AMB-FUBICA).
Inget av ämnen används för medicinska ändamål.

Från i tisdags krävs tillstånd av Läkemedelsverket för att föra in eller ut dessa ur landet, hantera, inneha eller handla med.

Samtidigt har sex andra ämnen klassats som hälsofarlig vara: 4-HO-DPT och MET (tillhör gruppen tryptaminer), CUMYL-4CN-B7AICA och 5Cl-AB-PINACA (syntetiska cannabinoider) och opioiderna Acetylbensylfentanyl och bensoylbensylfentanyl.

De senaste tre åren har över 350 dödsfall i landet – flera av dem ungdomar – kopplats till s.k. nätdroger. Särskilt har förgiftningar med varianter av starka opioiden fentanyl ökat och orsakade ifjol fler dödsfall än av heroin.

Det är Folkhälsomyndigheten som utreder farlighet, utbredning och föreslår vilka substanser som regeringen bör klassa (som narkotika eller hälsofarlig vara). Och det brådskar då strömmen av nya psykoaktiva substanser är stark.
– Det är en utmaning att hinna med den här förändringen som byts från dag till dag. Myndigheten arbetar tillsammans med andra myndigheter för att kunna utreda de här substanserna så snabbt som möjligt, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheten, till SVT Uppsala.

Molekyl ändras, vips en ny oklassad drog

Nyligen föreslog regeringen i en proposition till riksdagen att lagen ska ändras från 1 januari 2019 för att effektivisera på klassnings-processen. Bland annat att polisen anonymt ska kunna köpa nya nätdroger för att få inblick om nya ämnen på drogmarknaden och regeringen snabbare ska kunna klassa de hälsofarliga substanserna. Folkhälsomyndigheten föreslås få fem miljoner kronor extra per år för att hitta fler NPS-droger som behöver analyseras, bedömas och klassas.

Däremot anser inte regeringen att familjeklassa droger med liknande kemisk struktur tillsammans är en framkomlig väg, även framöver gäller att klassa preparat för preparat.

• Propositionen ” Klassificering av nya psykoaktiva substanser” (pdf-fil 75 sidor).

Annonser