Fler drogpåverkade förare fast

Under polisens nationella trafikkontrollvecka i mars så avslöjades betydligt fler drograttfulla bilförare än de som var alkoholpåverkade, rapporterar Sveriges Radio.

Totalt kontrollerades cirka 55 000 förare under kontrollerna som gjordes 12 till 18 mars. Av dessa var 171 rattfulla och 261 misstänktes ha narkotika i kroppen. Det vill säga femtio procent fler drogpåverkade.

I år hade polisen särskild uppmärksamhet just mot narkotikapåverkade förare under kontrollerna. Det tar ofta längre tid att få svar på andra droger än alkohol, då blodprov tas som måste analyseras innan resultat blir klart.

– Ibland ser man det direkt på dem, ibland får man en känsla när man tar in bilen och sedan är det om de uppträder på ett speciellt sätt också, som gör att man fattar misstankar, säger Petra Löfvall, ansvarig för kontrollerna i polisområde Syd, till Ekot.

Fler drogpåverkade har hittats i trafiken senare år. Det beror bland annat på var kontrollerna görs. Men fler förare kör med narkotika i kroppen än tidigare, menar polisen.

Under trafikkontrollveckan upptäckte polisen även narkotika i fordon vid 121 tillfällen. Dessutom hittades vapen vid elva tillfällen, stödgods tretton gånger och 21 personer som var efterlysta eller saknade uppehållstillstånd upptäcktes, rapporterar SR.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser