Polisen: Vi beslagtar inte legal medicin

Sprutbytesmottagningen i Uppsala skrev brev till regeringen om att polisen i staden beslagtar läkemedlet naloxon mot överdoser från missbrukare. Polisen nekar till anklagelserna och uppger att man inte tar legal medicin.

Det var medicinskt ansvarige läkaren Knut Bodin på sprutbytet som i brev till socialminister Annika Strandhäll berättat att polisen vid två tillfällen nyligen beslagtagit naloxon. Man begärde att regeringen skulle ingripa.

– Jag tycker att det är skamligt att polisen beslagtar livräddande behandling, sa Knut Bodin till Dagens Medicin.

Även en besökare på mottagningen berättade för SVT Uppsala att han fått sitt läkemedel mot överdoser beslagtagit. Detta trots att det står på förpackningen att ”får ej beslagtas av polis”.
Beslaget skulle gjorts i januari.
– De tog in mig och min sambo, men hittade inget annat än naloxon. Jag berättade att det används för att rädda liv, men de tog det ändå, sa mannen till SVT.

Läkaren på sprutbytet tror att det beror på kunskapsbrist hos polisen och han är beredd att utbilda ”varenda polis”.

Det dröjde fler dagar innan polisen häromdagen svarade på anklagelserna, som fått spridning i medier.
I ett pressmeddelande säger Anders Nilsson, chef för narkotikagruppen i Uppsala:
– Vet vi att det är Naloxon som man har på recept tar vi det inte i beslag. Däremot om vi inte vet vad det är och misstänker att preparatet är narkotikaklassat tar vi det i beslag och utreder om innehavet är ett narkotikabrott.

Om uppgifter framkommer att personen har recept på narkotikaklassade preparat, så hävs beslaget. Polisen understryker även att kontinuerligt kunskapsutbyte mellan vårdinstanser och polisen är angeläget för polisens arbete på fältet.

Polisområdeschefen i Uppsala/Knivsta Jale Poljarevius säger i intervju att ”vi arbetar inte med att beslagta legal medicin”.
– Jag har gått igenom våra anmälningar från bland annat 10 januari som polisen ska ha lagt beslag på medicinen och kan inte hitta en enda händelserapport eller anmälan om det i våra system. Vi kommer kontakta Nationellt forensiskt centrum, eftersom de registrerar alla preparat som vi skickar in, säger Jale Poljarevius till 24Uppsala.se

Annonser