Nytt sprutbyte i Stockholm stoppat

Planerna på sprutbyte för narkomaner även vid Gullmarsplan i Stockholm stoppas. Detta efter protester från lokalpolitiker, grannar och föräldrar till barn på en närliggande förskola. Landstinget ska nu ta fram nya riktlinjer för var vård till injicerande narkomaner kan bedrivas.

Stockholms första permanenta sprututbyte vid S:t Görans sjukhus har över hundra besök om dagen och över 2 000 inskrivna personer. Därför planerade landstinget expandera en sprutbytesverksamhet även i söderort. Men kliniken som var tänkt att öppnas i vår – på Skulptörvägen vid Gullmarsplan nära goda kommunikationer – stötte på patrull.

Ett privat dagis finns intill och föräldrar och grannar protesterade mot planerna att missbrukare skulle komma dit och byta använda sprutor mot rena. Möten, namnlista och facebook-grupp anordnades mot planerna och flera lokala politiker bytte fot.

Bild från Facebook-grupp.

De flesta tycker idag att sprutbyten är en bra verksamhet som kan minska smittspridning av hiv och hepatit för en utsatt grupp människor. Men även erbjuda annan vård, och kontakt med bl a psykolog, barnmorska och beroendevård.
Men få vill ha ett sprutbyte i sitt eget bostadsområde.

I veckan beslutade landstinget att stoppa planerna på sprutbyte vid Gullmarsplan. Nya riktlinjer ska nu tas fram om hur och var vård för injicerande narkomaner bör placeras, exempelvis bara på sjukvårdområden. Mobila enheter som komplement har tidigare diskuterats.

Liberalernas Jessica Eriksson – ordförande i programberedningen för folkhälsa och psykiatri – är mycket missnöjd.
– Jag är skitbesviken. Det har varit så mycket politisk flathet, så att det här inte varit möjligt att få till. Det är jätteviktigt att vi får till det fort, för vi behöver ett sprututbyte till nu. Vid S:t Göran tar de emot fler patienter än vad de klarar av, säger hon till SVT.

Marie Ljungberg Schött (M). Foto: Anna Molander

Moderaterna har varit emot sprutbyte överhuvudtaget.
– Det är viktigt att rädda människor från missbruk, men vi tror inte att sprutbyte är rätt väg att gå. Planerna om ytterligare en fast verksamhet bör helt stoppas, säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Vänstern och Socialdemokraterna har svängt och tycker att adressen vid Gullmarsplan var olämplig. Även om de är positiva till sprutbyte annars. Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) tycker liberalerna skött frågan dåligt och att dialog saknats med oppositionen och de boende i området.

En utsatt grupp människor med beroendeproblem riskerar nu att inte få hjälp och vård. Niklas Eklund är ordförande i Stockholms Brukarförening:
– Det här är väldigt illa! Färre sprutor kommer bytas och risken för blodsmitta ökar. Trycket kommer fortsätt öka på sprutbytet vid S:t Göran, säger han till Drugnews.

Han tycker det verkar som att kommunala vetot (som togs bort för att underlätta landstingen starta fler sprutbyten) verkar finnas kvar. Politiker har tagit intryck av kritik från grannar och förskola.

Niklas Eklund. Foto: Drugnews

– Osakliga argument om att barn kan göra sig illa på sprutor, aids spridas och möta hemska människor har använts. Och politiker har svängt – det är ju valår för tusan! Vilken är nästa utsatta grupp som inte ska få vård, undrar Niklas Eklund.

Brukarföreningen bedriver sedan flera år ett sprututbyte i Slakthusområdet varje vardag. Dit kommer 20-40 personer varje dag och får rena kanyler, men kan även fika, låna dator och få hjälp med myndighetskontakter.
– Och det kommer vi fortsätta med. Det har aldrig varit problem med grannarna här, säger han.

• Fotnot: StockholmDirekt.se har i flera artiklar rapporterat om striden om sprutbyte vid Gullmarsplan. Läs reportaget ”Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

Annonser