Energidrycker ökar – åldersgräns utreds

Rekordmycket energidrycker säljs, ifjol över 50 miljoner liter. Konsumtionen av energidrycker har sedan 2014 ökat med 44 procent, enligt Sveriges Bryggerier. Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att utreda om åldersgräns för att köpa drycken ska införas.

En burk energidryck med koffein (uppiggande, stimulerar andning och hjärtverksamhet) motsvarar ofta en kopp kaffe, men det finns de som innehåller mer. Det förekommer att unga dricker flera burkar eller mixar med alkohol (kan bli mindre medveten om när berusning tilltar).

För att minska risken att ungdomar får i sig för mycket koffein och taurin, så har dagligvaruhandeln infört en frivillig riktlinje om 15 årsgräns för att få köpa drycken.

Men regeringen tror inte det räcker utan vill utreda om en obligatorisk åldersgräns bör införas.
– Konsumtionen av energidrycker har ökat, och dagligvaruhandeln har indikationer på att den ökar för barn. Det är en oroväckande utveckling eftersom forskningen visar att dryckerna i vissa fall innehåller så pass mycket koffein att barn och ungdomar vid stor konsumtion kan bli koffeinförgiftade. Därför vill regeringen att Livsmedelverket utreder om åldersgräns kan vara ett sätt att begränsa konsumtionen, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när beslut uppdraget togs strax före jul.

Det finns inga regler på EU-nivå om åldersgräns för att få köpa energidrycker, men några länder har infört nationella regler. Exempelvis Litauen har 18 års gräns för att få handla drycken.

Livsmedelsverket ska senast i december 2018 redovisa hur en begränsning av försäljning av energidrycker till barn och unga kan uppnås.

Mer info på Livsmedelsverket hemsida om energidrycker och dess effekter och risker.

 

Annonser