Irland: skärpt alkohollag på väg

DUBLIN En skärpt dryckeslag är på gång i Irland för att minska alkoholskadorna. Bland annat med åtgärder som minimipriser, stora hälsovarningar på flaskor och burkar, och restriktioner hur alkohol placeras i butikerna.

I senaste versionen av lagförslaget som har antagits i överhuset Seanad, så har regeringen fått göra både skärpningar och eftergifter. Förslaget går nu vidare till underhuset Dáil.

Bland annat ska varningar om alkoholens koppling till cancersjukdomar och andra hälsorisker finnas på en tredjedel av förpackningsytan. Och reklamskyltar för alkohol får inte placeras inom 200 meter från skolor och lekplatser. Drycker i butiker måste placeras avskärmade bakom ”en barrikad” på särskilt ställe, men det ska inte gälla i lika hög utsträckning för mindre butiker.

Alkoholindustrin har stretat emot och anser att mindre försäljare drabbas ekonomiskt, att obligatoriska cancervarningar blir ”förödande” för landets dryckesföretag. Kritiker kallar lagförslaget ”patetiskt ” och ogillar att frivilliga rekommendationer byts ut mot bindande.

Samtidigt vädjar hälsolobbyister till regeringen att inte göra fler eftergifter och menar att ”alkoholväggen i butiker” riskerar bli kvar.

Simon Harris. Foto via Wikimedia

Men hälsominister Simon Harris (partiet Fine Fael) beskriver lagen som en milstolpe för en ”progressiv” folkhälsolag om alkohol.

– Och ingen kommer längre att riskera gå in i en affär igen och snubbla över ett flak öl, säger Simon Harris, rapporterar Irish Times.

Nu går propositionen vidare till underhuset och kan bli aktuellt att införas redan under nästa år.

 

Irland har brottats med ökade alkoholproblem och relaterad dödlighet senare år.

Hälsoministern hoppas att underhuset ger lagen ”en säker och snabb passage tidigt nästa år, innan vi behöver få ytterligare ett år av förlorade liv och fullständigt undvikbara skador”.

Annonser