Krav på global alkoholkonvention

En delegation under ledning av KSAN (Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor) överlämnade i måndags en namninsamling till Socialdepartementet med krav på att regeringen tar initiativ till en global alkoholkonvention.

Initiativet togs av KSAN för två år sedan som startade namninsamlingen och gav fler organisationer möjlighet att ställa sig bakom.

Från Socialdepartementet medverkade Elisabet Aldenberg, ämnesråd på enheten för folkhälsa och sjukvård, samt de politiskt sakkunniga David Hakula och Lina Glans.

Från organisationer medverkade utöver Lena Haraké, KSAN, och Per-Olof Svensson, Blå Bandet, även Ida Stigzelius, KSAN, Anders Karlsson, IOGT-NTO, Kajsa Westlund, Svenska Barnmorskeförbundet, Sabrina Sandhu och Gun-Lis Roos, MHF, Jan Stenefors, Junis, samt Gabriel Romanus, Alkoholpolitiskt Forum.

Innan överlämningen gav Lena Haraké en bakgrund och pekade på att alkohol är ett utvecklingshinder för många länder. Hon tog också upp alkoholreklamen som på sofistikerade sett vänder sig till unga.
– Det finns inga miljöer som är heliga för marknadsföring, sade hon.

Att vuxnas alkoholkonsumtion påverkar många barn och unga är väl känt.
– Det är inte okey att minst 400 000 barn i Sverige fruktar den kommande julhelgen, sade hon.

Namninsamlingen, som nu uppmanar Sverige att ta initiativ till en global alkoholkonvention, innehåller ett konkret mål att i alla länder halverar konsumtionen fram till år 2025.

Lena Haraké framhöll vidare att de samlade organisationerna vid uppvaktningen inte bara ställer krav på regeringen utan även kommer att finnas som stöd.

Annonser