Ryssland: ”legalisera vore en katastrof”

MOSKVA Ryske utrikesministern Sergey Lavrov uppmanar Nato att delta i ansträngningar för att bekämpa ökad opiumproduktion i Afghanistan. Det sade han i måndags på en internationell narkotikakonferens, ”Parlamentariker mot droger”, som mobiliserar mot legalisering.

– Vi uppmanar Natos representanter att söka gemensamma strategier för att driva ut narkotikahandel, smuggling och terrorism finansierad från afghansk mark, sade Lavrov.

Opiumfält i Afghanistan Foto: UNODC

Produktionen av opium i Afghanistan når i år rekordnivåer, till 9000 ton, en ökning med 87 procent från ifjol, och odlingsarealer har snabbt ökat, enligt FN. Mer heroin tillverkat av opium kommer svämma över världen till lägre priser, enligt bedömare. En del av det smugglas västerut via Ryssland som fått ökade drogproblem.

Han beskrev narkotikaproblemen som akut i världen, ökad mängd russubstanser måste mötas med kreativa och gemensamma metoder. Han oroas över den legaliseringsvåg som finns i särskilt västländer.
– Vi kan inte hålla med de som uppmanar till att ge upp inför intrång av narkotikakriminalitet, hissa vit flagg och öppna porten för total legalisering av narkotika. Det skulle leda till en katastrof, sade han.

En afghansk parlamentariker, Ali Ardashir Larijani, medgav att hans land är största opiumproducenten och att det finns stort ansvar på beslutsfattare där att göra mer, men även att andra länder måste se till att minska efterfrågan på droger.
Även FN:s narkotikaorgan UNODC:s chef Yuri Fedotov talade på konferensen i Moskva, ”Parliamentarians against drugs”, i ryska statsduman.

Selfies med populisten Vladimir Zhirinovsky (th). Foto: Per Johansson

En talare från Iran anklagade Europa att göra för lite mot drogproblemen och att Nato måste göra mer mot herointillverkningen i Afghanistan. Flera hårdföra talare fanns på plats, såsom ökände ryske populisten Vladimir Zhirinovsky, ledare för LDPR-partiet, som i pauser bjöd på historier och selfie-fotograferingar.

Konferensen samlar uppåt 500 deltagare med parlamentariker och civila samhället från över 40 länder. Många ifrån Asien, Afrika och östra Europa, bara sex länder i Västeuropa representeras. Men inte deltagare från USA och Kanada, utan bara länder och organisationer som är emot legalisering av narkotika.

Linda Nilsson, WFAD, och Per Johansson, RNS, på konferens i Moskva. Foto: Privat

Också några nordbor finns på plats. Bland annat personer från World Federation Against Drugs, Riksförbundet narkotikafritt samhälle och från norska NGO:föreningar.

– Konferensen är möjligen ett försök bilda en gemenskap där ”väst” inte spelar huvudrollen på drogområdet. En försmak kanske om vad som kan hända när vissa länder överger FN:s narkotikakonventioner och legaliserar. Risk finns för en uppdelad värld på området från att tidigare stor enighet rått om restriktiv narkotikakontroll, säger Per Johansson, generalsekreterare i RNS, till Drugnews.

Det är ryska Duman och utrikesdepartementet som arrangerar konferensen, där erfarenheter ska delas om hur narkotikahandel kan bekämpas effektivare, men även om prevention och behandling av drogberoende. Ryssland tillåter inte narkotikaläkemedels-baserad behandling utan endast drogfri vård, vilket landet har kritiserats för.

En deklaration antogs på måndagskvällen som bland annat uppmanar till att inse att världens narkotikaproblem, trots ansträngningar av internationella samfundet, kvarstår som en allvarlig utmaning som kräver skyndsamma åtgärder på såväl nationella som globala nivåer.

Annonser