”Sexism i IOGT-NTO” – styrelsemedlem avgår

Även i nykterhetsrörelsen förekommer övergrepp, trakasserier och nedvärdering av kvinnor, enligt flera vittnesmål, och gruppen #nykterfrizon har skapats. I fredags meddelade en ledamot att han lämnar förbundsstyrelsen – ”inser att jag gjort fel”.

Det är IOGT-NTO:s nättidning Accent som i svallvågorna av #metoo-uppropet berättat om vittnesmål berättar att även i nykterhetsrörelsen förekommit övergrepp. Och att några medlemmar lämnat på grund av en sexistisk kultur.

Efter funderingar kring #metoo och rörelsens hemliga facebook-grupp #nykterfrizon, så har styrelseledamoten OJ nu lämnar alla sina förtroendeuppdrag.

Han framför bland annat i Accent:
”Med anledning av #metoo har jag under de senaste månaderna gradvis insett att jag har problem som jag inte kan hantera själv. I tisdags påbörjade jag en ny terapeutisk behandling för att få hjälp med detta.
”Jag inser att jag gjort fel och har behandlat kvinnor illa. Jag kommer ta konsekvenserna av mitt agerande och ta emot hjälp för att på djupet förändra mig själv och vill rikta en stor ursäkt till de kvinnor som jag har gjort illa.”

Drugnews har varit i kontakt med honom, som avböjer en intervju för att kunna ”fokusera på sig själv”, och hänvisar till sitt uttalande i Accent.

I ett öppet brev till alla medlemmar i IOGT-NTO-rörelsens förbund skriver kvinnor bland annat:
”Vi har mötts av lilla-gumman-attityd, blivit tafsade på och tvingats till sex – nu räcker det”.

Enligt förbundsordförande Johnny Mostacero har styrelsen och kansliledningen en tid talat om #metoo och #nykterfrizon och planerar flera insatser för att ”förebygga och förändra vår organisationskultur”.
– Vi tar de här frågorna på yttersta allvar, och vi har en vilja att ta tag i detta en gång för alla, säger Mostacero till Accent.

Annonser