Stockholm snuvas på EMA

BRYSSEL Lotten fick avgöra att EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, ska flytta från London till Amsterdam 2019. Stockholm slogs ut redan i första omröstningsrundan av ansvariga ministrar.

Beslutet är en följd av Brexitförhandlingarna och berör cirka 900 anställda som får flytta med till Amsterdam. Dessutom berörs många externa experter.

Svenska regeringen hade lobbat hårt för att Stockholm skulle få myndigheten och lyft fram hög life-science forskning, att nationella Läkemedelsverket har flera experter hos EMA och att EU:s smittskyddsmyndighet redan finns här.

Men det räckte inte. Stockholm gick inte vidare efter första omröstningen på måndag eftermiddag. Milano, Köpenhamn och Amsterdam gick vidare till andra omgången, enligt källor och sedan hängdes även Danmark av.

Amsterdam drog sedan det längsta strået i tredje runden mot Milano (röstsiffror 13-13, en nedlagd) då lotten fick avgöra, enligt källor till TT. Hur länderna röstade är en hemlighet.

Fjorton EU-länder hade sökt att få EU:s läkemedelsmyndighet.
– Självklart är jag besviken över att Sverige inte fick EMA, men samtidigt anser jag att det här är ett beslut som är bra för EU som helhet. EU måste leverera bra och välgrundade beslut som sätter medborgarnas intresse i första rummet. Beslutet visar att patientsäkerhet har gått före andra inrikespolitiska hänsyn och det är bra. Det här är också det första konkreta beslut som är en konsekvens av det brittiska utträdet ur EU, säger EU-minister Ann Linde (S) i en kommentar.

Flytten från London till Amsterdam ska vara klar 1 april 2019 då Brexit börjar genomföras. EMA ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och övervakar läkemedels säkerhet och godkänner alla nya mediciner för försäljning i unionen.

På måndagskvällen blev det även klart att Europeiska bankmyndigheten EBA ska flyttas från London till Paris när Storbritannien lämnar unionen.

Annonser