Smugglade 56 000 piller i lönnfack

Fyra personer åtalades i måndags för att försökt smuggla in över 56 000 narkotikaklassade tabletter gömt i lönnutrymme i sitt fordon via hamnen i Ystad.

Den finskregistrerade bilen kom i början av juni med färja från Polen till Ystad. Bilen togs ut för kontroll av tullen som vid en noggrann undersökning hittade tabletterna. Över 56 000 piller i burkar som gömts i lönnutrymmen i bakre kofångare, inskruvat i dörrar, säten och bilens framskärmar.

Det handlar om sömn- och rogivande läkemedel mot ångest och sömnproblem. Totalt beslagtogs 47 900 Rivotril, 8 396 Diazepam, 427 Xanax och 30 Alprazolam-tabletter. Gruppen bensodiazepiner är narkotikaklassade.

– Med tanke på den stora mängden narkotikaklassade tabletter finns misstankar om att tabletterna skulle säljas vidare, säger Henrik Steen, åklagare vid Södra Skånes Åklagarkammare, i en kommentar.

I förhör medger föraren att han fått betalt för att göra transporten, men att han inte visste om att den handlade om narkotikaklassade läkemedel. De övriga passagerarna, två män och en kvinna, förnekar helt brott.

De fyra är i åldrar mellan 22 till 35 år och åtalas nu vid Ystads tingsrätt för grov narkotikasmuggling. De har suttit häktade sedan i juni och huvudförhandlingen väntas inledas 1 november.

BESLAG av tabletter i Ystad hamn. Foto: Tullverket

 

Annonser