Gen påverkar nikotinberoende

DURAM Ett forskarteam har identifierat en DNA-variant av en gen vanlig bland européer och afrikaner som visat sig öka risken för att utveckla nikotinberoende, bli storrökare och få lungcancer.

Den nya studien baseras på undersökning av över 38 600 tobaksrökare och tidigare rökare i USA, Island, Finland och Holland. DNA-varianten i DNMT3B-genen i vissa grupper som använder tobak ökar alltså sannolikheten för utveckla nikotinberoende, börja röka mer och få lungcancer.

– Den nya upptäckten breddar förståelsen för hur genetiska faktorer påverkar nikotinberoende. Den genvariant som vi identifierat är vanlig. Den förekommer hos ungefär 44 procent av européer och amerikaner med europeiskt ursprung och hos 77 procent av afroamerikaner, säger Dana Hanrock, genetisk epidemiolog vid Research Triangel Institute i North Carolina, och medförfattare till studien.

Nära en miljard människor i världen röker tobak och sex miljoner av dem dör årligen i relaterade sjukdomar, enligt WHO.

Studien som är den största om genkoppling till nikotinberoende hittills publiceras i Molecular Psychiatry. ”Genome-wide association study across European and African American ancestries identifies a SNP in DNMT3B contributing to nicotine dependence”.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser