Mexiko: fotograf hittad död

MEXICO CITY Myndigheter i Mexiko måste göra en ”snabb och trovärdig utredning” av mordet på frilansfotografen Edgar Daniel Esqueda Castro. Det kräver organisationen CPJ, Committee to Protect Journalists i ett uttalande.

Esqueda Castro, 23 år, hittades i fredags död nära flygplatsen i San Luis i centrala Mexiko. Han var bunden och hade skador som tydde på tortyr, enligt lokala medier och Reportrar utan gränser.

Han hade dagen före kidnappats av beväpnade män som bröt sig in i hans och hans frus hem. Han hade flera gånger hotats av lokala poliser, senast två gånger i juli då de även hotade misshandla honom och tvingat honom radera kamerabilder från en brottsplats.

Esqueda Castro arbetade som frilansfotograf för bland annat nätmedierna Metropoli San Luis and Vox Populi. Han bevakade mest sociala händelser, men även kriminalfall.

Han är den elfte journalisten som mördats i år i Mexiko, där mer än ett hundra reportrar och fotografer dödats i arbete sedan millennieskiftet. De flesta av brott är ouppklarade.

Korruption och drogrelaterade brott har ökat i landet senaste tio åren. Media som försökt rapporterar kring detta möts ofta av hot.
Över 180 000 människor har dödats och 30 000 försvunnit sedan 2006 då Mexikos regering trappade upp bekämpning av drogkarteller.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser