Storsmugglare åtalas i Helsingborg

En 26-årig albansk medborgare åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling efter försökt föra in 21,8 kilo kokain och 10,1 kilo heroin med bil i Helsingborgs färjeläge. Värdet beräknas till nära elva miljoner kronor i gatuled.

Det var natten till 24 januari i år som mannen togs in för kontroll av en tulltjänsteman som tyckte föraren uppträdde nervöst efter rullat av färjan. Gömt i fordonets tak – en svenskregistrerad Saab – hittades narkotikan väl inslagen i 45 paket.

– Kokainpartiet hade hög renhetshalt, mellan 86-92 procent, och kan spädas ut flera gånger, öka värdet och dra in fler i missbruk. Det är även ovanligt vi hittar så mycket heroin. Det gör beslaget anmärkningsvärt, både vad gäller mängd och värde, säger Erik Friberg, chef på tullkriminalenheten i Malmö, till Drugnews.

26-åringen har i förhör berättat att han flög från Albanien via Italien och tog sig till Holland där han hämtade Saaben för att köra den till en kusin i Skåne. Senare medgav han sig känt till att det fanns narkotika i bilen, men inte en så enorm mängd, och att det skulle köras till Norge.

Fler personer har hörts, internationella kontakter tagits, men inga fler i smuggelhärvan har spårats. En kvinna i Sverige greps tidigt i utredningen, men släpptes snart.

I tisdags åtalades den häktade misstänkte kuriren vid Helsingborgs tingsrätt för nya brottet synnerligen grov narkotikasmuggling, med en straffskala mellan sex och tio års fängelse. Om han fälls riskerar han fängelse i övre delen.

Tullverket beslagtog 2016 drygt 49 kilo kokain och 31 kilo heroin. I år har rekordstora beslag gjorts av flera droger – betydligt mer än under hela fjolåret.

Annonser