Nätdrog tog flera liv i sommar – förbjuds nu

En livsfarlig opiatdrog cyklopropylfentanyl, kallad Maf – som säljs på nätet förbjuds nu i Sverige. Bara sedan i juni har minst 22 människor som avlidit i överdoser haft substansen i blodet.

Regeringen har beslutat att cyklopropylfentanyl skyndsamt ska stoppas genom klassa den som hälsofarlig vara efter utretts av Folkhälsomyndigheten.
– Användningen av nätdrogen ökade under kort tid i Sverige och är direkt dödlig. Därför förbjuder vi nu den. Regeringens mål är att rejält sänka narkotikadödligheten, och då måste vi snabbt förbjuda de substanser som vi ser skadar både människor och samhälle, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Opiater är andningshämmande, svåra att dosera och kan leda till överdos och död. Flera förgiftningsfall med skador och dödsfall har rapporterats av den aktuella drogen till myndigheter, varför klassningen har påskyndats.
Drogen säljs på svenska sajter i form av nässprej, tabletter och pulver, tros där gå under namnet 4-me-maf eller Maf.

I en diskussion på nätet om svårigheter när drogen går ur kroppen skriver en:
”Tar ju ca. en vecka innan man börjar bli någorlunda okej igen. Avtändningar är verkligen vidriga, tiden går extremt sakta, och man vet att man kommer må lika dåligt om en timme, om 12 timmar också, dagen efter o.s.v. vilket får det hela att kännas extremt hopplöst.”

Fler skriver om att de blir lättirriterade, ökar dosen och mår mycket illa när drogen går ur kroppen och riskerar hamna i en cirkel och tar mer.

Fentanyler finns i olika varianter och är ibland 50 gånger starkare än heroin. Fentanyl används lagligt i vården endast för smärtlindring.

Efter klassning av substans beslutats, så brukar drogsajter ibland syniskt rea ut sina lager av farliga droger. Och tillverkare kan ändra någon molekyl och vips så blir det en ny variant av drogen och laglig att sälja en tid igen. En livsfarlig kurra-gömma-lek.

Opioider och särskilt fentanyler orsakar idag förgiftningsskador och dödsfall för tiotusentals personer runt världen. I USA brottas samhället med en snabbt växande dödlig drogepidemi och i Sverige hittas fentanyler i allt fler kroppar som analyseras.

En utredning lämnade ifjol flera förslag om hur klassning av nya psykoaktiva preparat ska kunna påskyndas för att få bort dem från marknaden. Men familjeklassning av liknande grupper av droger fanns inte med. Regeringen ser nu över förslagen.

Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl

Socialministern vill även öka medvetenheten i samhället om risker med nätdroger.
– Det är viktigt att i olika sammanhang lyfta upp hur farligt det här faktiskt är. Med den enkla tillgänglighet som vi har i dag över nätet, inte minst bland unga människor. Hur vanligt det är, och kanske också aningslöst, att man beställer något, säger Annika Strandhäll till TT.

Fotnot: Folkhälsomyndigheten ansvarar för att utreda och bedöma nya psykoaktiva substanser som misstänks kan missbrukas och föreslå åtgärder. Nu är 75 ämnen under utredning, varav tre ytterligare fentanyl-analoger. Hittills i år har 14 substanser totalt förbjudits av regeringen.

Annonser