Nyktra Socialister lagt ner

Föreningen Nyktra Socialister har beslutat att efter nära sex år lägga ner på grund av låg aktivitet.


Föreningen bildades i slutet av 2011 för att samla nykterister inom vänstern och verka för en restriktiv hållning inom arbetarrörelsen. Men trots höga ambitioner och som mest cirka 200 medlemmar, så blev verksamheten inte stor. En förklaring kan vara att flera redan var aktiva i rörelserna de avsett samla.

Vid sin femte kongress i slutet av juni i Karlstad så beslutade närvarande medlemmar enhälligt att lägga ner föreningen.
Föreningens låga aktivitet och nu nedläggning ska inte tolkas som att frågor så som att få bort alkoholen från fackföreningsrörelsen och att motverka den växande drogliberalismen inom vänstern är död. Tvärt om har en positiv utveckling skett under föreningens livstid”, skriver man i ett uttalande.

Bland annat framhålls att sex LO-förbund börjat införa nolltolerans mot alkohol för medlemmars pengar och att socialistiska ungdomsorganisationer ordnar nyktra caféer och fester.

Även om föreningen läggs ner så kommer facebook-gruppen Nyktra Socialister som diskussionsforum finnas kvar som nätverk för idéutbyte om alkoholpolitiska frågor.
Kvarvarande medel doneras till IOGT-NTO:rörelsens internationella arbete.

Annonser