Händelserik sommar följs av spännande höst

Droger på sommarfestivaler, oväntad regeringsombildning, poliskris och mediasnaskig fylleskandal. Men stundande höst och valår blir nog minst lika spännande. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja jobba igen, skriver journalisten Christer Renlid i en krönika i Drugnews.

Sommar och musikfestivaler är starkt förknippade med varandra. På min tid var det Hultsfredsfestivalen som gällde. Jag minns hur man slirade omkring i gräset med en pilsner i handen. Ett och annat slagsmål och lite hångel förekom också. Men en sak hade vi gemensamt – det var musiken som stod i centrum.

Bild ej samröre med artikeln. Foto: Martin Fisch /Flickr By CC 2.0

Men där slutar likheterna med dagens festivaler om man lyssnar på polisen. Förra året slog Emmabodafestivalen rekord i antalet narkotikabrott. Enligt en polis låg haschröken som en dimma över festivalfältet. I år hade polisen förstärkt bevakningen och antalet misstänkta narkotikabrott mer än fördubblade till nära 400.
Dessutom inkom några anmälningar om misstänkta våldtäkter och sexuella ofredanden. Festivalen ställs sannolikt in nästa år.

Bråvallafestivalen i Östergötland ställs också in 2018, anledningen ska vara de många anmälningar av sexuella ofredande under festivalen. Totalt har fyra fall av misstänkt våldtäkt och 23 fall av sexuellt ofredande anmälts. Och nära hundra ringa narkotikabrott, flera även med misstänkt innehav.

Jag är tonårsförälder och skulle aldrig låta min dotter besöka en sådan festival utan någon vuxens sällskap. Det känns trist att så många förstör för andra som är där för att festa och lyssna på musik.

Det är inga fullfjädrade narkomaner vi pratar om, utan unga människor som står i ett vägskäl i livet. Min uppfattning om vilt knarkande på flera festivaler är att det speglar ungdomars syn på narkotika i stort. Det är ett problem – man skulle kunna göra det lätt för sig och skylla på den svenska narkotikapolitiken. Vi måste våga utmana ungas syn på droger.

Det går inte att straffa bort sociala problem, men vi kan inte heller inte sitta och rulla tummarna medan våra ungdomar förstör sitt liv.

 Sommaren har varit händelserik även på många andra sätt.
IT–skandalen hos transsportstyrelsen som orsakade regeringskris och en regeringsombildning. Anders Borgs skärgårdsfylla som fick vargflocken att kasta sig över den forne finansministern. Lynchmobben mot Anders Borg slog alla rekord i omänsklighet. Han är förvisso en offentlig person med tunga uppdrag inom näringslivet, (varav han nu tvingas lämna några).

Men det måste finnas en gräns hur man behandlar en människa som i affekt gjort bort sig rejält. Drevet på sociala medier är omänskligt, likaså krönikor och debattartiklar där det frossas i Borgs elände. Advokater och poliser som fullständigt tappat omdömet. En känd advokat, utan någon som helst vetskap om några detaljer föreslår att Borg ska anmäla sig själv till polisen. En polis tog saken i egna händer och upprättar en anmälan trots han är lika ovetande som alla andra, (men förundersökningen lades snabbt ner).

När personer som har till uppgift att måna om vår rättssäkerhet lynchar en människa utan några bevis, då är det illa. Är det så här vi ska behandla varandra? Det tycker inte jag.


Vi har en spännande höst och sen en kommande valrörelse framför oss. Inte minst för vår nya socialminister Annika Strandhäll som nu fått ansvar för hela socialpolitiken. Socialpolitiken har varit socialdemokraternas flaggskepp – men det var länge sedan det fanns en socialminister med ett samlat ansvar. Hur hänger det ihop? Socialsekreterare vittnar om barn och unga som far illa. Lagar som inte efterlevs och grundläggande värderingar som inte finns längre. Missbruksvården är på väg att falla sönder. Narkotikarelaterad död har nått rekordnivåer i Sverige, över 900 personer avled i fjol. Det handlar om dödsfall som borde kunna förebyggas och därför är det viktigt att analysera omständigheterna och förstå vad som hänt.

Enligt flera tunga register var ökningen måttlig fram till 2006 då dödligheten började stiga kraftigt. Särskilt markant ökade dödsfall med Subutex och Metadon, de läkemedel som används i underhållsbehandling av heroinister. Fler dör numera med dessa läkemedel i kroppen än med heroin. Bekymrande tidssamband. Även andra dödsfall med opioider ökar.

Året innan trendbrottet liberaliserades underhållsbehandlingen och byggdes ut, vilket ger ett bekymrande tidsmässigt samband. Vad vill Strandhäll göra åt det?
Justitieminister Morgan Johansson får utökat ansvar i nya regeringen och tar även över avgående inrikesminister Anders Ygemans ansvar för polisen – men får avlastning med migrationsfrågorna av Heléne Fritzon.

Kommer det bli någon skillnad då? Nej, troligtvis inte. Men Johansson är en av regeringens veteraner och ett säkert kort för Löfven. Polisen är alltjämt i kris och det behövs fler poliser. Johansson har likt sin företrädare aviserat 10 000 nya poliser. Men det kommer sannolikt inte ha någon betydelse så länge rikspolischef Dan Eliasson sitter kvar. Och han lär sitta kvar till nästa val – sedan åker han nog ut. Bilbränder, gänguppgörelser och annan grov kriminalitet pressar regeringen till mer eller mindre genomtänkta straffskärpningar. Jag tror inte Löfven önskar att lag och ordning ska bli en avgörande valfråga.

Nå. Nu är semestern slut och det är bara kavla upp ärmarna och börja jobba igen. Det kommer under alla omständigheter bli en spännande höst.

Annonser