”Dan Eliasson förvånad att jag fanns”

Annika Ljung är en välkänd polisprofil som arbetat länge med narkotikabrott. Idag leder hon en narkotikagrupp på Södermalm i Stockholm. Ett lite förvånande besked med tanke på de senaste årens nedmontering av narkotikapolisverksamheten.

– Rikspolischef Dan Eliasson blev förvånad över att jag fanns, skämtar hon med publiken i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälles tält i Almedalen.

Bakgrunden till att gruppen bildats är ett starkt tryck från de boende på Södermalm. När polisen frågade vad medborgarna ville prioritera hamnade bekämpningen av droger högt på listan.

Vad som därmed också återupplivats är det nära samarbetet med socialtjänsten inom det så kallade Mumin-verksamheten i Stockholm.
– Målet är tidigt upptäckt, berättar Annika Ljung. När vi kan komma in tidigt och motivera får det effekt.

När någon ungdom grips för narkotikabrott kontaktas förlädrar och socialtjänst. Ungdomen först till Maria Ungdom där det finns en tillfällig polisstation, där förhör kan genomföras med föräldrar och i vissa fall socialtjänst närvarande.

– Finessen är att jag har ett motiverande samtal om vikten av att sluta med droger. Sedan erbjuder vi ett samtal en halv trappa upp med besök hos vården. En del tycker det tar mycket tid, men den tiden behöver vi lägga på våra ungdomar, säger Annika Ljung.

Genom att processen är så snabb blir förutsättningarna för att komma vidare och bryta missbruket betydligt bättre.

– Jag tror det är viktigt att sticka ut hakan och säga att det behövs en polis med spetskompetens kring narkotika, säger Annika Ljung.

Men hon ser också att till exempel skola och föräldrar måste bli bättre på att upptäcka narkotikamissbruk och att de också måste få kunskap om hur man tidigt känner igen tecken på droganvändning.
– Ingen vill ha en knarkande ungdom, men om man inte kan upptäcka det, hur gör man då?

Annonser