23-åring åtalas efter fentanylhärva

En 23-årig man åtalas misstänkt för langat nätdrogen akrylfentanyl till åtta personer i Köping. Både han själv och övriga hittades medvetslösa i mitten av april och fick föras till sjukhus.

Samtliga nio – sju män och två kvinnor – var nära att avlida om de inte skyndsamt fått vård. De hittades i två olika lägenheter under en helgkväll.

Enligt vittnesmål trodde de att de intagit amfetamin, men en analys visade att det var potenta drogen akrylfentanyl, ett syntetiskt opiat flera gånger starkare än heroin. Ett 15-tal fentanyl-varianter har hittills klassats i Sverige.

– De visste, av allt att döma, att de stoppade i sig narkotika, men de har inte förstått vad det var. Det var tur att de klarade livhanken. Det var en ren tillfällighet, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg till SVT Västmanland.

Den 23-årige mannen har efter händelsen suttit häktad misstänkt för att langat drogen till de övriga och medverkat till att över 100 gram av akrylfentanyl förts in i Sverige. I bostaden hade han även narkotikaklassade tabletter och LSD-doser när polisen gjorde husrannsakan.

Han åtalas nu för grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott (eget bruk) samt medhjälp till grov narkotikasmuggling. Han riskerar flera års fängelse om han fälls då beslaget av fentanyl är mycket stort och livsfarligt. I förhör har han nämnt en person som förra veckan dömdes till fängelse i ett stort narkotikamål av Västmanlands tingsrätt, rapporterar SVT.

Annonser