”Bra Löfven tar fajt mot narkotikan”

Statsminister Stefan Löfvens (S) utspel i partiledardebatten om droger som ett gissel i samhället välkomnas av Sven-Olov Carlsson, projektledare i nykterhetsrörelsens samarbete för lyfta narkotikafrågan.

Stefan Löfven.

– Jag välkomnar Löfvens uttalande i tv-debatten om narkotika ”som ett förbannat gift i vårt samhälle” som förstör människoliv och göder kriminalitet. Vad som behövs är ett politiskt ledarskap för att möta drogliberala krafter och legaliseringsivrare, säger Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

Han menar att narkotikans roll för finansiera organiserad brottslighet och terrorism måste lyftas fram mer.
– Och för att förebygga våld, skjutningar och gängkriminalitet så måste drogerna effektivare bekämpas. Det räcker inte med att enbart bara tala om fler poliser och hårdare straff, säger Sven-Olov Carlsson.

Nu hoppas han att fler partiledare stiger fram och visar mer engagemang i narkotikafrågan.

• Projektet ”Prevent, don’t Promote” drivs av NBV och nätverket Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor och sjösattes förra veckan vid en konferens i Stockholm. Carlsson sade att man vill ha en restriktiv och human narkotikapolitik och stöder FN:s narkotikakonventioner och att bästa sättet möta drogproblem är att förebygga dem.

Författaren Pelle Olsson berättade där om cannabis negativa effekter och legaliseringen i Colorado som han nyligen besökt. Fler s.k. kunskapsseminarier – bland annat om konsumtionsförbudet och den växande narkotikadöden – planeras för att öka kunskapen inom nykterhetsrörelsen och flitigare kunna gå ut och debattera drogpolitik i media.

Annonser