Nio drogförgiftades – langaren häktad

Förra helgen fördes nio unga personer i Köping medvetslösa till sjukhus efter troligen överdoserat fruktade drogen fentanyl. En av dem, en 23-årig man, häktades i torsdags misstänkt för överlåtelse, grovt narkotikabrott och medhjälp till grov narkotikasmuggling.

Polisen larmades natten till i söndags till två bostäder där sju efterfester med droger pågick. Sju män och två kvinnor i 20-25-årsåldern tog något de trodde var amfetamin, blev medvetslösa och fick föras med ambulans till sjukhus i Köping.

Men de hade troligen snortat en variant av fentanyl – en syntetisk opiat som kan vara upp till 50 gånger starkare än morfin. Snabb vård och tillgång till motgiftet naloxon ledde till att de kunde räddas till livet och senare få lämna sjukhuset.

En 23-årig man, som hade ordnat drogen och gett till de andra och själv blev sjuk, häktades i torsdags i Västmanlands tingsrätt misstänkt för grovt narkotikabrott och smuggling på sannolika skäl.

Hans advokat är Maria Wilhelmsson:
– Han har erkänt inblandning, men att det handlar om normalgraden, inte grovt brott. Han har varit övertygad om att det var amfetamin. Därför har han själv tagit av preparatet och nära nog dött, säger advokaten till VLT.

Enligt åklagaren Helena Lundgren så finns nog andra inblandade i smugglingen av drogen. Hon har nu två veckor på sig att väcka åtal.

Polisen arbetar vidare med fallet.
– Killen är häktad och då gäller skyndsamhet. Vi avvaktar svar på analys vad preparatet var. Men vi har haft problem med fentanyl i Köping tidigare, säger Maria Salberg, jourhavande förundersökningsledare på krimjouren i Västmanland, till Drugnews.

Att de unga svarade på läkemedlet naloxon göra att polisen på goda grunder misstänker att det handlar om en opiatdrog. Fentanyl är en kvalificerad gissning innan analyssvar kommer.

Köping har haft ökade drogproblem senare år, bara under mars så anmäldes 68 narkotikabrott där, enligt Brå-siffror. I vintras varnade polisen via media i Bergslagen för att fentanyl fanns i omlopp i området.

Enligt uppgift till SVT så var åtta av de nio personer som fördes till sjukhus inte tidigare kända av socialtjänsten tidigare i kommunen.
– Det är lite skrämmande. Det betyder ju att det kan finnas ett stort mörkertal i Köping av personer som håller på med droger som varken vi, polisen eller någon annan i samhället känner till, säger Mats Ringeborn, enhetschef på socialtjänsten, till SVT Västmanland.

Nässprayer mm Foto: Polisen

Fentanyl är en syntetisk opiat och livsfarlig att inta – svår att dosera och kan leda till medvetslöshet, andningsstopp och död. Varianter av fentanyl finns i näspray, pulver (som saluförts via nätet) och inom vården även som plåster. Akrylfentanyl narkotikaklassades i somras av regeringen. I 80 dödsfall ifjol hittade Rättsmedicinalverket någon form av fentanyler i kropparna. Folkhälsomyndigheten har idag 15 varanter klassade, sex som narkotika och nio som hälsofarlig vara, rapporterar TT.

Annonser