Vinproduktionen minskade ifjol

PARIS Globala produktionen av vin föll ifjol med 3,2 procent till 26,7 miljarder liter, enligt branschorganisationen OIV. Främsta orsaken anges dåligt väder i flera regioner.

De producenter som tappade mest finns i Frankrike (minus 3,5 miljoner hektoliter) och Argentina (-3,9 milj hektolit). Men räknat i procent var minskningen störst i Brasilien (-55 procent) och Ungern (-38 proc.). I Latinamerika orsakade väderfenomenet EL Nino fuktigare klimat än normalt, vilket störde odlingen.

Det berättade Jean-Marie Aurand, ordförande för International Organisation of Vine and Wine (OIV), på en konferens i Paris i tisdags.

I Sydafrika ledde torka till problem för odlarna. Men världens areal för vinodling var ifjol lika stor som tidigare, 7,5 miljoner hektar. I Kina expanderade vingårdarna och kompenserade därigenom minskade arealer i Turkiet och Portugal, rapporterar TT och AFP.

Men det råder inte egentligen brist på vin. För tio år sedan fanns stort överskott i EU av vin. Och det tillverkas årligen cirka 8 procent mer vin än vad som konsumeras i världen.

– Vin är en jordbruksprodukt, så det här är naturligt. Vissa årgångar ger ett överskott, och andra årgångar ger mindre. Om priserna går upp för mycket, så provar kunder något annat. Många vinproducenter vet det, och de biter ihop, säger Ulf Sjödin, Systembolagets sortimentchef, till TT.

I Sverige har vindrickandet ökat kraftigt senare år (vin utgör 42 procent mätt i ren alkohol av totala konsumtionen år 2016) och är större än sprit och öl idag.

Annonser