Systembolaget toppar förtroendeliga

Svenskarnas förtroende för public service sviktar. Men däremot hamnar Systembolaget på första plats i Förtroendebarometern – för andra året i rad.

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medier, institutioner och företag runt landet och presenteras varje år av Medieakademin i Göteborg sedan 1997.

Ifjol toppade Sveriges Radio tillsammans med Systembolaget. Men i år rasade både SR (som tidigare toppat sex år) och SVT sex procentenheter vardera i barometern. Ny ensam etta i topp är Systembolaget med 70 procent.

– Att vi för andra året i rad har störst förtroende är väldigt glädjande för oss på Systembolaget. Jag är väldigt stolt över medarbetarnas fina insatser och svenska folkets förtroende – resultatet är verkligen en bekräftelse för oss, säger Magdalena Gerger, VD Systembolaget, i ett mejl till Drugnews.

Även Monitormätningarna som CAN låter göra över svenskarnas alkoholvanor visade nyligen att Systemet stärkt sin ställning vad gäller försäljningen i landet, samtidigt som smuggling och resandeinförsel minskat.

I Förtroendebarometern tappar alltså public service hos allmänheten, SR till en tredjeplats och SVT till en femteplats.

– Vi ser att förtroendet när det handlar om medier och i synnerhet public service håller på att bli mer polariserat. Medierna uppfattas av vissa grupper som en part mer än som en demokratisk institution som ska granska makten, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet och ledamot av Medieakademin, i ett pressmeddelande.

En som klättrar upp är Universitet/högskolor som hamnar på andra plats med 65 procent efter Systembolaget. Störst tapp har drabbat Postnord med 21 procentenheter jämför med ifjol. Även polisen, sjukvården och Svenska kyrkan har tappat.

Fem i topp i år i barometern: Systembolaget 70 proc., Universitet/högskolor (65) , SR (64), Ikea (61), SVT (60). Fem i botten: Facebook (12 proc.), Arbetsförmedlingen (12), Feministiskt initiativ (11), Expressen (10), TV3 (9).

• Mätningen gjordes i år i mars månad (dvs. före terrorattentatet i Stockholm) med 1200 webb-intervjuer med personer äldre än 15 år. Länk till Förtroendebarometerns rapport 2017 (pdf-fil, 28 sidor).

Annonser