Slut på flygens morgonfyllor?

LONDON Fylleriet bland passagerare på brittiska flyg och flygplatser måste stoppas. Ett flygbolag rapporterar att merparten av incidenter är alkoholrelaterade. En parlamentarisk kommitté väntas nu föreslå skärpningar av alkoholreglerna.

Idag gäller inte samma alkoholregler för försäljning och öppettider kring flygplatser, som på övriga säljställen i Storbritannien. En ny rapport från en parlamentarisk kommitté i Överhuset pekar på flera alkoholrelaterade bråk och incidenter på grund av slappa regler på flyg och flygplatser, rapporterar Independent och Expressen.

Serveringstiderna är generösare på flygplatser, redan från arla morgonstund och ålderkontrollen är skral. En testgrupp som skickades ut av polisen visade att på Londonflygplatsen Gatwick kunde ungdomar handla på alla barer, utom en. Trots att de inte fyllt 18 år.

Flera passagerare passar även på att dricka taxe-free-sprit redan i avgångshallen, där kontrollen är bristande. Och på flygplan dricker passagerare ibland sin egen medförda alkohol.
Morgonfulla passagerare på väg till solresor vid Medelhavet utgör en säkerhetsrisk. Bråk på flygplanen rapporteras ofta. Ibland måste plan nödlanda för att slänga av fulla passagerare.

Flygbolaget vill ha skärpta alkoholregler. Foto: Ian Gratton /Flickr-CC By 2.0

Lågprisbolaget Jet2 berättar för politikerna att över hälften av incidenterna ombord beror på fulla flygpassagerare. Och problemen har ökat.
”Det rör sig om allt från passagerare som uttryckt sig stötande verbalt mot vår personal eller medpassagerare till incidenter med passagerare som äventyrar flygsäkerheten, som exempelvis försöka öppna kabindörrar. Av 536 störningar på våra flyg bara i somras rapporterades över hälften vara orsakade av alkohol”, enligt Jet2 som hoppas att politikerna ska skärpa reglerna.

Nu väntas brittiska kommittén föreslå att flygplatser inte längre ska undantas från alkoholreglerna, Licensing Act 2003, i övriga landet.
– Det här kan leda till farliga situationer och måste ändras, säger baronessan McIntosh of Pickering, ordförande i Lords utvalda kommitté.

• Flera flygbolag har infört regler om högst ett par tre alkoholhaltiga drinkar per passagerare, bland andra SAS. Och den som är alltför påverkad nekas gå ombord.
Flygbesättningar har rätt att neka en påverkad att dricka mer. En majoritet av svenska resenärer kan tänka sig ett helt alkoholförbud ombord på flygplan – främst för att slippa berusade och störiga medpassagerare, enligt enkät för fyra år sedan av Skyscanner.

Annonser