Rysk kapten gripen för sjöfylleri

Natten till lördagen greps en sjökapten på ett stort lastfartyg på väg med spannmål in i Åhus hamn. Mannen är rysk och har anhållits misstänkt för grovt sjöfylleri.

Fartyget Naos är 90 meter långt och kom med spannmål från Liepaya i Lettland och var i fredags kväll på väg till Åhus i Skåne. En av Sjöfartsverkets lotsar anade att den 47-åriga ryske kaptenen var alkoholpåverkad och beordrade besättningen att ankra i avvaktan på Kustbevakningen.

Efter ett positivt utandningsprov fördes mannen till sjukhus i Kristianstad där blodprov togs för att klargöra promillehalten togs. Därpå anhölls han misstänkt för grovt sjöfylleri.

– Det hade kunnat få allvarliga konsekvenser om kaptenen hade fått fortsätta färden och inte lotsen hade ingripit, säger vakthavande befäl Birgitta Andersson vid kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Kaptenen sitter anhållen hos polisen i Kristianstad och Kustbevakningen utreder ärendet. På tisdag ska häktningsförhandlingar hållas.

Fartyget kunde föras till kaj först i lördags. Stefan Hallström, produktionschef på Åhus Hamn & Stuveri, uppger för Drugnews att sjöfylleri är ovanligt och han har inte hört om något liknande under sina år i tjänsten i Åhus, som har 1,6 kilometer kaj.

Grovt sjöfylleri räknas från 1,0 promille alkohol och uppåt. Sedan 2010 råder gräns på 0,2 promille för att framföra större båtar.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser