Liga smugglade narkotika i yoghurt

En kvartett som från Holland smugglat stora mängder kokain och heroin i yoghurtflaskor greps förra sommaren på Stockholm Central. Nu har ”yoghurt-ligan” dömts till långa fängelsestraff (totalt 29 år) och ska sedan utvisas.

Tullen tipsade polisen om att några personer ofta reste med tåg mellan Köpenhamn till Stockholm och misstänktes medföra droger. Civilklädda spanare från Citypolisen skuggade därför dem nästa gång de fyra – två män och två kvinnor – kom till Stockholm.

De greps på Centralstationen 27 augusti och i deras väskor hittades märkta förpackningar med sväljkapslar med heroin och kokain. Totalt beslagtogs 2,3 kilo heroin och 3,2 kilo kokain i över 500 kapslar. Värdet i gatuled värderas till uppåt 2,5 miljoner kronor.

Analyser av telefontrafik, kvitton och kontoutdrag visar att de rest över 30 gånger till Sverige och tros ha smugglat stora mängder. Ofta har de kört hyrbil från Amsterdam till Köpenhamn, paketerat om narkotikan på ett hotell i yoghurt- och schampoflaskor och sedan fortsatt med tåg till Stockholm. De stannade vanligen bara några timmar innan de reste tillbaka. Vid två tillfällen har en av kvinnorna åkt till Göteborg med paket. Några gånger har även kvinnorna tagit med barn.

Alla fyra förnekar brott, även om den misstänkte 51-årige huvudmannen medger att han fraktat och förvarat droger, men bestrider ansvar.

Kvinnorna har holländskt medborgarskap, männen är barndomsvänner från Nigeria, en har idag tyskt medborgarskap, men bor i England, och den andre nigerianskt. Polisen har utpekat ligan som del av de västafrikanska nätverk, som står för stor del av införseln av kokain till Stockholm.

– Gärningarna är att beakta som synnerligen grova eftersom de avsett en avsevärt stor mängd narkotika, de är också av hänsynslös art och har skett i stor omfattning i syfte att bedriva narkotikahandel, säger Peter Svedén, åklagare vid City åklagarkammare, i en kommentar.

I fredags kom domarna från Stockholms tingsrätt. 51-årige mannen och hans flickvän döms till åtta års fängelse vardera, de två övriga till 6,5 års fängelse. Samtliga döms för nya rubriceringen synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov smuggling.

”Det har varit fråga om en välordnad organisation med effektiv logistik och förfarandet har varit gränsöverskridande”, enligt tingsrättens dom.

Kvartetten får efter avtjänade domar inte återvända till Sverige på 15 år. Domarna väntas dock att överklagas och de åtalade hålls kvar i häkte.

Annonser