Så ska fylleriet bort från läktarna

Inför helgens allsvenska fotbollspremiär vill Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby försöka minska fylleriet på läktarna. Kraftigt berusade kommer inte bli insläppta längre. Forskarstudier och attitydfilmer ska stärka insatserna.

Det är projektet Fotboll utan fylla – Stockholmklubbarna DIF, HIF och AIK tillsammans med Stad (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) och Systembolagets dotterbolag IQ – som nu går vidare med åtgärder mot utbrett supande kring allsvenska matcher. I en baslinjemätning med alkomätare 2015 i huvudstaden visade att varannan besökare druckit före match, var tionde var kraftigt berusad (med snittet 1,35 promille).

Bråk, hat och stök i samband med fotbollsmatcher har diskuterats länge. Klubbarna vill nu göra något för att minska berusningsnivån – stök skrämmer bort barnfamiljer och förstör sportens rykte, affärerna och upplevelsen för majoriteten besökare som sköter sig.

Samverkansgrupper har bildats med de olika aktörerna (ex. klubbarnas säkerhetsansvariga, supporterkoordinatorer, restaurangägare, arenafolk och polis) och rutiner setts över kring vid Tele 2 Arena och Friends Arena. 1 100 personer kring arenorna (kiosk- och barpersonal, vakter, entrépersonal, klubbar m fl) har hittills utbildats om alkohol vid matcher och över ett hundra i ledande befattning lärt om ansvarsfull alkoholservering.

Inför årets säsong skärps kontrollen. Påverkade personer ska avvisas vid entréerna.
– En eller två öl är inga bekymmer, men kraftigt berusade blir inte insläppta, säger AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup till Aftonbladet.

Lathund om berusning som Levy Restaurants tryckt upp.

Dessutom har krogar fått hjälp av Stad att ta fram underlag om en ”berusningstrappa” för lättare kunna identifiera och neka alkoholpåverkade komma in eller handla mer. Dricka vatten, alkoholfria drycker eller äta något ska också föreslås mer.
Metoden har tidigare använts framgångsrikt inom krogvärlden.

– Med dessa åtgärder hoppas vi ska minska fylleriet på arenorna och alkoholrelaterade problem som våldsbrott, säger Johanna Gripenberg, sektionschef vid Stad som lett utbildningen, till Drugnews.

Och fortsatt kontroll av promillenivån och ordningen kommer forskare göra även i år, cirka 3 300 besökare ska utfrågas, få blåsa och skådespelare användas som spelar berusade för att se om de släpps in eller serveras alkohol.

Dessutom släpps idag, torsdag, inför fotbollspremiären två filmer som ska rulla på tv och digitala kanaler under säsongen.


Scenen ”Föräldramötet”

I en scen från ett fiktivt föräldramöte blir rektorn utbuad när frågan om matsäck till barnen tas upp.
”Matsäck, är du dum i huvet, rektorsjävel?!”, skriker en förälder.
Istället för att ingripa och tysta ner den berusade mannen så hakar istället fler på och i hela klassrummet skanderas snart ”rektorsjävel”.
En annan scen är från en biograf där vaktmästaren ber besökarna stänga av mobilerna och utbuas av några aggressiva biogäster: ”Sluta snacka bondjävel!”

Oacceptabla uppträdande för alla i de miljöerna, men ”Hur kan det här vara okey på fotboll?” blir frågan att fundera vidare på efter kortfilmerna.

– Jag hoppas att de här två filmerna kan få folk att börja reflektera över de negativa effekter som för mycket alkohol kan bidra till i samband med fotboll. Kraftigt berusade personer bidrar inte till en bättre fotbollsupplevelse, varken för dem själva eller personer runt omkring, och det måste vi prata mer om, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Henrik Berggren, vd Djurgården Fotboll, håller med:
– Vi vill erbjuda alla våra besökare en så positiv fotbollsupplevelse som möjligt, då funkar det inte att vara kraftigt berusad. Jag tycker det är bra om vi kan få igång en diskussion kring hur mycket och varför vi dricker alkohol när vi går på fotboll och jag hoppas att de här filmerna kan bidra till det, säger han.

Erfarenheterna av satsningen Fotboll utan fylla ska senare utvärderas och är tänkt ska spridas vidare till andra klubbar och idrotter i landet.

• Fotnot: ”Nu måste vi stoppa fyllan på läktarna”, representanter för Fotboll utan fylla i debattartikel i Aftonbladet.

3-årigt projekt

  • D571-Fotbollproj-loggSmallProjektet ”Fotboll utan fylla”, med fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby samt STAD och IQ-initiativet, ska pågå i tre år och är i första hand koncentrerat kring arenor i Stockholm.
  • Men erfarenheterna är tänkt att sedan spridas till andra klubbar och idrotter runt landet.

Annonser