”Kanada legaliserar cannabis 2018”

OTTAWA Kanadas liberala regering planerar att legalisera cannabis för även nöjesbruk från 1 juli nästa år, uppger anonyma källor till tv-kanalen CBC.


Det har varit känt sedan länge att Liberala Partiet som kom till makten för två år sedan vill tillåta drogen. Men nu uppges att premiärminister Justin Trudeau ska presentera lagförslaget 10 april och träda i kraft vid halvårsskiftet nästa år.

En kommission som utrett hur en legalisering skulle genomföras lämnade sin rapport i slutet av förra året. De reglerna kommer i stort att följas, enligt källor som CBC och AP talat med. Åldersgräns på minimum 18 år vid försäljning, innehav tillåtet upp till 30 gram och dessutom rätt odla fyra plantor hemma för eget bruk.
Varje provins i Kanada kan dessutom utforma egna regler för kontrollerad försäljning som för tobak och alkohol, enligt utredningen.

Vård inte straff är en grundtanke. Och att unga ska skyddas från droger med reglerad försäljning och åldersgränser, samtidigt som kriminellas intäkter på svarta marknaden ska ryckas undan. En beskattad försäljning (utifrån bl a russtyrka) är tänkt ge mer resurser till beroendevård. Men de som säljer utanför systemet, särskilt till unga, eller kör fordon påverkade ska straffas hårt, enligt regeringspartiet.

Om lagen antas blir Kanada andra landet efter Uruguay att legalisera cannabis även för rekreationsanvändning. Vilket skulle utmana globala narkotikakontrollen. Dessutom har åtta delstater i USA, plus huvudstaden, i folkomröstningar tillåtit drogen.

Annonser