Barn snart mål i Dutertes ”drogkrig”

MANILLA Kritiken mot president Rodrigo Dutertes antinarkotika-kampanj som kostat tusentals liv ökar. Samtidigt vill han sänka straffbarhetsåldern till nio år för att ”lära unga ta ansvar”.

Förra helgen gick tusentals människor ut på gatorna i huvudstaden för att protestera mot utomrättsliga avrättningar och gripandet av president Dutertes största kritiker på hemmaplan. Senatorn och juristen Leila de Lima greps förra veckan och anklagas för tagit emot mutor och vara inblandad i narkotikahandel. Något hon bestämt förnekar.

President Rodrigo Duterte kom till makten förra sommaren. Han utlovade nationella insatser mot kriminalitet och narkotikaproblem – och fick stort stöd i valet. Fler behandlingsplatser har öppnats, men mer uppmärksamhet har de hittills över 7 000 människor som dödats vid antidrogräder fått.

Både Amnesty och FN-organ har kritiserat Filippinerna för att flera dödsfall utförts av poliser och där langare, fattiga missbrukare och deras anhöriga drabbats. Amnesty anser i en rapport att Dutertes kampanj kan vara brott mot mänskligheten.

Presidenten sade nyligen att det var korrupta poliser som varit inblandade och att han överväger sätta in militär istället.

Men han verkar nu även vilja rikta sitt ”krig” även mot barn. Regeringen har lagt lagförslag om att sänka straffåldern i landet från 15 till nio år. Duterte motiverar det bland annat med att han vill stoppa en ny ”generation av kriminella” och att ”bortskämda” unga på glid ska lära sig ta ansvar, rapporterar Washington Post.

Barn så unga som 4 och 5 år har redan dödats av misstag i jakten på deras släktingar som var misstänkta för narkotikabrott. Organisationen Childrens Legal Rights and Development Centers chef Rowena Legaspi anser att lagförslaget är avsett bredda filippinska regeringens kampanj, ”kriminalisera” minderåriga och legitimera statsstyrt våld mot barn.

Annonser