Fixrum nästa steg om DN får styra?

När vi ändå fått upp farten med fler sprutbyten och ska utreda Naloxon-sprej, så tycker Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Sokolnicki det är dags för nästa steg: fixrum där missbrukare ”säkert” ska kunna knarka. Någon till som måste ångra sig så småningom, undrar Sven Liljesson på Drugnews.

Hon sammanfattar sin signerade artikel i fredags på twitter: ” Hurrar för naloxon- och sprututbytesframsteg och efterlyser nästa rimliga steg: fixrum.”

Skärmdump DN 24/2-2017

Sokolnicki hänvisar till att flera europeiska städer redan ger missbrukare möjlighet att ”komma till en plats där de både får rena verktyg och kan injicera under översyn av vårdpersonal…” Så slipper de dö med spruta i armen och få infektioner, dessutom hamnar kanyler inte på offentlig plats.

Amanda Sokolnicki räknar förstås med motstånd till förslaget, både att det skickar fel signaler och kostar pengar med fixrum och personal. Men jämför med att andra får hjälp och vård när de blir sjuka, pga. tobaksrökning, inte motionerar eller har solat för mycket. Varför då inte narkomaner också? Era liv räknas.

Givetvis. Men hon låtsas inte förstå att själva drogerna, såsom heroin, i sig är riskabla, utan kan tas säkert på rätt. Nå. Hon söker debatt, uppmärksamhet, nätklick och får det säkert. Och nästa logiska steg blir väl plädera för fri heroinutdelning för de som inte kan lägga av?

 

Är DN-ledningen på väg att styra in på legaliseringsvägen?
Trendsökare i några mediaspalter har ett tag satt upp fingret för att känna vart vinden blåser. Så att de är ”pragmatiska” och trendar rätt. Inte hamnar i motvind. Och visst märks Gröna fläktar (ibland orkanstyrkor) som vill öppna alla dörrar för Marijuana-industrin och ”medicinsk marijuana”.

I höstas dömde DN:s medicinreporter Amina Manzoor i en artikel ut den svenska narkotikapolitiken eftersom ”Nolltolerans har inte haft önskad effekt”.

Sverige har hög narkotikarelaterad dödlighet i Europa, så är det tyvärr. Det är därför både sprutbyten och ökad tillgänglighet till Naloxon behövs. Bytena för att förhindra smitta och locka till vårdsamtal, och sprejen för att häva överdoser av opiater, (som står för över hälften av dödsfallen, både heroin och fetanylvarianter och läkemedel som metadon, buprenorfin och oxykodon). Men även se över läkemedelsutdelning av dessa.

Men Manzoor landade i att vi bör tillåta cannabis, då legalisering av drogen i Colorado inte verkar ha ökat bruket bland unga. (Data som kan ifrågasättas). Men hur det skulle minska opioid-dödsfallen, som fortsätter öka i USA med full kraft, framgick inte. Hon vill bara avkriminalisera. ”Det betyder inte att cannabis bör släppas fritt, av folkhälsoskäl bör det regleras som alkohol och tobak”.

Behövs det fler lagliga ”rekreationsdroger” ute på marknaden? Nänä – tillräckliga bekymmer med dagens. Ja, till mediciner och i forskningssyfte, men inte fler flyktsubstanser. Lyssna på de unga som alltmer väljer en sober livsstil.

För några år sedan så bad brittiska tidningen Independent om ursäkt över hela framsidan för sin tio år långa lobbykampanj att legalisera cannabis. ”An Apology”.

Om vi bara hade vetat vad vi vet idag, resonerade redaktionsledningen som äntligen fått kännedom och kunde berätta om drogens risker, (beroendeframkallande, psykiska besvär, risk för psykoser och att fler unga börjat söka vård när mer russtarkare sorter kom, typ skunk).

Någon fler som måste ångra framöver? Det krävs mod att ändra sig.
Den som lever får se…

• För övrigt: Sverige är inte självförsörjande på cannabis, än. Tullen gjorde rekordbeslag på nära 1,4 ton ifjol (marijuana och hasch) – det skulle väl inte flöda in så om marknaden är mättad. För övrigt – ändå har inte Tullverket råd att ersätta de tullare som går i pension numer.

Just say…

Annonser