Stor trafikkontroll på E6:an

Bara ett drograttfylleri hittades under en nära sex timmar lång trafikkontroll vid Heberg på E6:an i Halland i onsdags kväll. Däremot upptäcktes mycket annat…

Det var polisen och tullverket som utförde en av sina återkommande vägbrottskontroller på Europavägen. Oväder och snö och ett par lastbilsolyckor vid Varberg inverkade kanske till att resultatet blev bättre än tidigare.

Hela E6:an stängde av i norrgående riktning från klockan 20- 01:30. Under tiden kontrollerades 568 fordon och 45 bilar togs ut för mer grundlig koll. Tullen beslagtog 720 liter alkohol och sex förare utan körkort stoppades. En drogpåverkad förare och ett ringa narkotikabrott upptäcktes, ett körkort togs omhand, tre ordningsböter skrevs ut och 15 inre utlänningskontroller gjordes.

En ganska lugn afton, tycker polisen.
– Normalt sett brukar det vara mer trafik och fler kontroller, och då har det också varit lite fler utslag. Men det här får man säga var ett hyfsat bra utslag ser till trafikmängden. De bilisterna som har varit ute har skött sig bra, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg till Hallands-Posten.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser