Åtalade använde 13-åring som knarkkurir

Två män åtalas för grovt narkotikabrott. De har bland annat använt en 13-årig pojke att transportera nära ett kilo cannabis från Västerås till Gävle, enligt åklagaren.

– Han (pojken) har sagt i förhör att han fått i uppdrag att åka till Västerås och hämta narkotika. Men det ska inte ha förekommit något hot eller tvång, säger åklagaren Eva Wintzell till Gefle Dagblad.

Pojken fick ta tåget tillbaka norrut i augusti efter att försetts med narkotikan. De två männen, 22 och 23 år gamla, övervakade färden till Gävle. Väl där tog de över och 23-åringen överlät drogerna till flera olika personer.

Totalt ska 23-åringen köpt sammanlagt tre kilo och fraktat till Gävle under hösten och överlåtit minst vid 19 tillfällen till andra. 23-åringen misstänkts även sålt drygt 12 gram kokain i Gävle och överlåtit tio ecstasytabletter till en person i Borlänge.

De två männen åtalas nu i Gävle tingsrätt för grovt narkotikabrott, bland annat för att ha använt ett barn som kurir. En flickvän åtalas för penningtvätt och även sex narkotikaköpare åtalas.
Genom polisspaning och telefonavlyssning av 23-åringen har uppgifter säkrats och åklagaren beskriver ”bevisläget är gott” inför rättegången.

Annonser