Argentina bygger ”mur” mot Bolivia?

BUENOS AIRES Argentinas president Mauricio Macri har med dekret förenklat avvisning av papperslösa och brottsdömda migranter. Detta för att stoppa ökad narkotikasmuggling från norr, men Bolivia anser att åtgärden är rasistisk.

Det var förra måndagen som presidenten undertecknade orden som kan försvåra arbetsinvandring. Center-höger-regeringen uppger att den vill kunna utvisa utlänningar med kriminellt förflutet eller misstänkta ur landet, rapporterar The Guardian.

Bland annat för att förhindra en ökad drogsmuggling från Bolivia och Peru till Argentina. Säkerhetsminister Patricia Bullrich påstår att flera medborgare från Paraguay, Bolivia och Peru kommer dit och hamnar i dödliga gängbråk om droghandeln eller blir kurirer.

Det finns även politiker som vill bygga en mur längs Argentinas norra gräns, inspirerade av Donald Trumps förslag att förstärka USA:s gräns mot Mexiko.

Tiotusentals bolivianer och peruaner kommer årligen till Argentina för att arbeta med låglönejobb i bl a byggbranschen, textilindustrin eller som hembiträden. Bolivia reagerar nu mot Argentinas nya invandrarregler och ska skicka en regeringskommission dit för att se hur bolivianer behandlas och har det.

Bolivias president Evo Morales anklagar Argentina för att följa Trump och kallar nya migrationslagen för främlingsfientlig och rasistisk. Argentinas säkerhetsminister svarade i helgen att hon välkomnar Bolivias kommission.
– Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med bolivianerna. Vi behöver gränskontroller både i Bolivia och Argentina, sade Patricia Bullrich, rapporterar Ekots korrespondent.

Annonser