Amnesty: Dutertes drogkrig dödar fattiga


MANILLA Över 7 000 människor har dödats i president Rodrigo Dutertes hårda anti-narkotikakampanj i Filippinerna sedan i somras. Amnesty International uppger i en ny rapport att han främst för ett krig mot de fattiga och kan utgöra brott mot mänskligheten. ”Amnesty-rapporten är delvis vinklad”, anser Åke Setréus som besökt landet.

I rapporten ”If you are poor you are killed” (pdf-fil, 68 sidor) menar människorättsorganisationen att det framkommer att polisen systematiskt begått brott under kampanjen mot drogproblemen i landet.

Polis påstås på regeringens order ha dödat uppåt 2 500 langare och missbrukare och betalar dödspatruller för att avrätta tusentals påstådda narkotikabrottslingar senaste sju månaderna. Planterade bevis, stölder från de som dödats och rapporter som fabricerats.

President Rodrigo Duterte. Foto: Keith Kristoffer Bacongco

– Det här är inte ett krig mot droger, utan ett krig mot de fattiga. Baserat på extremt tunn bevisning har människor som anklagats för att använda eller sälja droger dödats för pengar i en slags ”economy of murder”, säger Tirana Hassan, chef Amnesty Internationals avdelning Crisis Response.

Amnesty International har i sin utredning i detalj dokumenterat 33 fall som inkluderar dödandet av 59 personer. 110 personer har intervjuats som beskrivit utomrättsliga avrättningar i 20 städer runt landet. Även polisrapporter har gåtts igenom.

Enligt Amnesty har polisen listor med overifierade namn på personer som uppges bruka eller sälja droger. Polisen stormar ofta deras hem och skjuter ner obeväpnade människor – också de som vill överlämna sig självmant.

De som dödats kommer fram för allt från de fattiga delarna i samhället och även barn har drabbats, däribland en åttaåring. Kroppar täckta i blod släpas ibland förbi de anhöriga och dumpas.

En polis berättar hur de själva fått betalt för varje person de dödat och betalar andra lejda mördare omkring 100 dollar för avrättade missbrukare och 200-300 dollar per död langare. Enbart gripa misstänkta ger inga pengar.
Några poliser ska ha drygat ut sin inkomst genom egna avtal med begravningsentreprenörer som vill sälja kistor.

President Duterte ska i veckan tillfälligt stoppat sin hänsynslösa kampanj mot droger för att omorganisera polisen. Detta efter att uppmärksamhet kring en sydkoreansk affärsman som kidnappats för utpressning hittades strypt i en poliscell.
Duterte uppger själv att över 40 procent av polisen är korrupta och han överväger nu att låta militären ta över jakten på misstänkta narkotikabrottslingar i Filippinerna. Och han utlovar jakten ska fortsätta hela hans presidentperiod till år 2022.

Åke Setréus. Foto: Drugnews

En som besökt Filippinerna flera gånger och även där föreläst för frivillig-organisationer och för poliser är Åke Setréus, aktiv i flera folkrörelser mot droger. Han beskriver landet som ett mycket korrupt och fattigt samhälle där narkotikaproblemen tillåtits öka.
– Drogproblemen har ökat succesivt under en ”låt-gå”-period där kampen mot narkotikan inte har prioriterats av makthavarna. Nu slår det tillbaka med repressiva inslag när en ny populistisk president kommit till makten, säger Setréus till Drugnews

Men han anser att Amnestys rapport är ensidig. I Filippinerna pågår många övergrepp från korrupta poliser, men också positiva satsningar som att skapa 100 000 behandlingsplatser på ett år. Behandlingen är fri för de som inte kan betala. 40 000 nya platser bara i november-december 2016 och tusentals narkomaner strömmar in i behandling varje månad. Dessutom satsas betydande resurser för preventiva insatser i främst skolorna.

– Att generellt säga som Amnesty att ”krig mot narkotikan” främst drabbar de fattiga är vinklat. Det är snarast så att insatser mot narkotika främst gagnar de fattiga. Narkotikan dödar tusentals människor varje år.

Filippinerna har plågats av våld från polisen och narkotikaligorna under lång tid. Så hur stor ökningen av dödade faktiskt är vet man inte, menar Setréus.
– Mitt intryck från diskussioner och rapporter i media är att det är främst korrupta poliser som avrättar informatörer och sina kriminella partners. Det är naturligtvis ingen ursäkt, utan helt oacceptabelt.

Men han menar att det kan hjälpa oss att förstå situationen. President Duterte – som till och med slår Trump vad gäller ”galna uttalanden” – har nu beordrat ett uppehåll med kampanjen för att rensa ut de poliser som i praktiken deltar i narkotikahanteringen.
Åke Setréus håller nu på att skriva en rapport från sina senaste besök i Filippinerna.

Annonser